Remainly - Parterapi Online - Logotyp
Expressen LogotypAftonbladet Logotyp
VG LogotypNRK - Norsk rikskringkastings logoNettavisen LogotypKK.no LogotypEkko LogotypRadio NRK Logotyp

I media

Psykolog och parterapeut Andreas Løes Narum är ofta citerad i media.

Så påverkar din personlighet sexlivet

Enligt experter är det ingen slump vem som väljer att vara otrogen eller vem som har lätt för att prata om sex. Din personlighet påverkar nämligen i allra högsta grad även ditt sexliv.

Vi har alla en grundpersonlighet som påverkar hur vi tänker och uppför oss, och därmed också styr hur vi interagerar med andra.

– Personligheten påverkar vårt sexliv och hur vi känner för vår partner, säger psykologen Andreas Løes Narum och tillägger:

– Olika personlighetsfaktorer påverkar hur stor risk vi löper för att vara otrogna, och vad vi har för sexuella preferenser med en partner – om vi gillar rutinsex eller hellre vill ha det varierat.

Läs hela artikeln på Aftonbladet.se

Par håller om varandra i sängen

Psykologen: Därför är du fortfarande singel

Många som söker den har svårt att finna kärleken – en långvarig, bestående sådan. Men det finns 5 vanliga anledningar som gör det nästintill omöjligt.

Det säger psykologen Andreas Løes Narum, som här tipsar om hur du kan bryta det negativa mönstret.

– Om du känner igen dig själv måste du se till att göra något innan du kan ha några förhoppningar om att hitta en långvarig partner, säger han.

Läs hela artikeln på Expressen.se

Ensam kvinna tittar på sin mobil

Hur säger jag till min partner att jag vill gå i parterapi?

Narum rekommenderar att du väljer rätt tid för för att fråga - gör det inte mitt i ett bråk. Försök att få till en god stämning; lyssna och visa nyfikenhet. Om du kan tänka dig professionell hjälp kan du paketera frågan på ett lite trevligare sätt.

- Du kan till exempel ge bort en timme som ett slags "presentkort". Föreslå en lyxhelg, med spa och sedan en timmes parterapi. Det är oftast kvinnorna som tar initiativet till parterapi och då kan det vara bra att presentera förslaget på ett sätt som inte leder till att mannen får panik.

- Som nämnts kan "bilspråket" vara användbart. Förklara att din relation behöver lite service också. Sådana motivationsfaktorer kan vara ett bra sätt att utforma ett sådant förslag. Och samma sak gäller mannen: Säg att du vill ha mer fokus på förhållandet, inga kvinnor blir arga över att höra det, säger Narum.
 
Läs hela artikeln från kk.no

Vill han inte prata om framtiden?

Andreas Narum är psykolog och parterapeut och driver parweb.no (redaktörens anmärkning: Remainlys norska version). Han säger att för många par blir samtalet om förhållandets framtid ett jobbigt ämne, och att det är vanligt att en part blir osäker på den andra när hen inte är lika angelägen om att prata om giftermål, hus, hundar och barn.

– Ja, det är uppenbart att tro det. Många kommer att se det som ett tvivel om en gemensam framtid, och det kan vara smärtsamt. Många par har detta som en återkommande dålig konversation. Men det är inte nödvändigtvis fallet, påpekar han. Det framtida samtalet kan helt enkelt vara obekant. Många är inte vana vid att prata om svåra eller allvarliga saker och många par har sällan sådana konversationer.
 
Läs hela artikeln från kk.no

Det kan ta år att reparera ett förhållande efter otrohet, men det är möjligt, säger psykolog Andreas Løes Narum

– Problem i förhållanden kan ofta pågå i många år innan man söker hjälp. Man tror ofta att det kan skjutas upp. Men vid otrohet är det annorlunda, då ska du söka hjälp direkt. Otrohet upplevs som en atombomb i förhållandet för den drabbade och det är självklart att man inte ska vänta med att söka hjälp.

Läs hela artikeln från nettavisen.no

Omedelbar hjälp

Andreas Løes Narum är psykolog och har många års erfarenhet som parterapeut och expert i olika TV-program. Han har utvecklat en online-lösning för par som vill ha hjälp med att lösa sina relationsproblem.

– Par i akut kris behöver ofta hjälp direkt, säger psykolog Andreas Løes Narum, som har startat Parweb.no (redaktörens anmärkning: Remainlys norska version).

Läs hela artikeln från kk.no

Andreas Løes Narum pratar med Ida och Arild om vad de förmodligen bråkar om

Andreas Løes Narum funderar över programledarna Ida Kjostelsens och Arild Opheims personlighetsprofiler.

Lyssna på hela avsnittet på radio.nrk.no

Att avsätta tid för att ha sex är en av de mest romantiska saker man kan göra

För vissa par kan sex rädda förhållandet under en hektisk dag. En kalenderpåminnelse om schemalagt sex är inte något som de flesta förknippar med passion, spontanitet och romantik. I en hektisk vardag kan det dock vara svårt att få tid till allt, och många par väljer att prioritera sex eftersom de är upptagna med jobb, hobbyer, barn och hushållsarbete. Planering är en av de smartaste sakerna du kan göra.

– Att sätta undan tid för att ha sex, tror jag är en av de mest romantiska saker man kan göra. Detta är ett tecken på att båda vill prioritera parförhållandet, säger Andreas Løes Narum, som är psykolog på Parweb.no (redaktörens anmärkning: Remainlys Norwegian version) och som har många års erfarenhet som parterapeut.

Läs hela artikeln från kk.no

Om personlighetstester

Personliga mentala hälsotest - ska alla ta ett för att lära känna sig själv bättre? Harald Eia och Andreas Løes Narum pratar om personlighet (från 7 minuter in i sändningen)

Lyssna på hela avsnittet på Ekko NRK Radio

Kan en utåtriktad person ha ett bra förhållande med en introvert?

Att du och din partner har två olika personligheter är självklart, men ibland kan ni vara så annorlunda att det skapar friktion och missförstånd. Till exempel om den ena är introvert och den andra är utåtriktad.

– Om en vill ha så lite social interaktion som möjligt medan den andra vill träffa människor flera gånger i veckan, kan det göra förhållandet ansträngt. Det blir mindre friktion om var och en har sin egen sociala agenda. Den introverta vill ha mer fred, den extroverta vill ha mer action, säger psykolog och parterapeut, Andreas Løes Narum, Parweb.no.

Läs hela artikeln från kk.no

Är du också ett offer för mikro-otrohet?

Vänder din partner bort sin mobiltelefon när du går in i rummet? Eller ser du din partner använda flirtiga emojis med andra? Detta kan vara ett tecken på mikro-otrohet. Andreas Løes Narum tycker att det är viktigt att prata om gränserna för mikro-otrohet.

Se videon och artikeln från Good Morning Norway, TV2

Detta måste du uthärda av din partner

Många par pikar ständigt varandra och känner att arbetsfördelningen i hemmet är sned. Enligt experterna måste vi uthärda och acceptera en del från partnern för att få ett bra liv tillsammans. Men vart går gränsen? Andreas Løes Narum, psykolog och parterapeut på Parweb.no och Remainly säger att det är klokt att anstränga sig för att lär känna varandras personlighetsdrag, och sedan acceptera och erkänna dessa, snarare än att bli irriterad av dem.

Han rekommenderar par att använda Big Five-modellen som ett verktyg för att uttrycka skillnaden i ord. Denna modell är erkänd och används ofta för att producera individuella och framträdande personlighetsdrag på de fem punkterna; utåtriktad, värme, kontroll, temperament och öppenhet.

Läs hela artikeln på VG+

Så här fungerar vårt minne

Är du irriterad över att din pojkvän inte kommer ihåg saker du anser vara viktiga? Det finns en möjlig förklaring bakom;

Enligt psykolog och parterapeut Andreas Løs Narum på Parweb.no (redaktörens anmärkning: Remainlys norska version) är att glömma barnens friluftsdag inte synonymt med att vara mindre engagerad eller älska sin barn mindre än deras partner gör.

– Det lättare för oss att komma ihåg saker vi är intresserade av eller de saker vi kan associera med en känsla. Men när det gäller att komma ihåg till exempel när barnen har friluftsdagar eller familjens planer för helgen är det nog något helt annat, nämligen ansvarsfördelningen i hemmet, säger Narum.

Läs hela artikeln från Nettavisen

Så här får du sommarflörten att hålla

När hösten närmade sig visste Nora och Vidar att de måste bestämma sig. Ska de satsa på varandra, eller var det bara en sommarflört? "Förberedelserna är det viktigaste för att få förhållandet att bestå", säger psykolog Andreas Løes Narum på Parweb.no.

Sandy och Danny i "Grease", Baby och Johnny i "Dirty Dancing" eller Allie och Noah i "The Notebook". Många har drömt om de romantiska filmerna. Flicka möter pojke. De blir kära på sommaren - men då är sommaren över och den stora frågan närmar sig: Passar de verkligen tillsammans? I filmerna klarar de vanligtvis det men i verkligheten kan det vara svårare.

Läs hela artikeln från VG+

Experten tror att han har hittat nyckeln till en mans hjärta

Hur fångar du drömmannen? En amerikansk datingcoach hävdar att han har svaret. Psykolog och parterapeuten Andreas Løes Narum är skeptisk.

Läs hela artikeln från Nettavisen

12 tecken på emotionell otrohet

Det kan vara svårt att sätta gränserna för emotionell otrohet. För vissa är det en nära dans och för andra bör det vara sex involverat. För vissa blir lite nära vänskap för mycket och för andra går gränsen vid en förälskelse.

Många skiljer ofta mellan emotionell otrohet och fysisk otrohet. Det finns vissa könsskillnader när det gäller vilka former av otrohet som upplevs värst. På gruppnivå ser kvinnor känslomässig otrohet som mer hotfull, medan fysisk otrohet är mer hotande för män, säger Andreas Løes Narum, som är parterapeut och psykolog på Parweb.no och Remainly, till Nettavisen.

Läs hela artikeln från Nettavisen Plus

Vilken typ av parperson är du: självsäker, direkt eller undvikande?

Förhållandet till dina föräldrar i barndomen påverkar ditt vuxna kärleksliv, enligt psykologisk forskning. Kolla vilken typ av relation du är - och vad du bör vara medveten om när det gäller ditt förhållande.

Läs hela artikeln från VG+