Hur påverkar stress relationer?
Yttre och inre stress kan ha en negativ påverkan på relationen. Upptäck stressens fördelar och nackdelar, såväl som hur man handskas med den.
Har du en önskan om att stärka och utveckla förhållandet?
Lär er hur ni kan förbättra er relation, undvika att utveckla dåliga vanor och istället ser till att utvecklas tillsammans som par.
Att vara i ett sunt förhållande innebär att båda parter deltar på samma villkor. Denna jämlikhet bör genomsyra alla delar av förhållandet, inklusive hushållssysslor.
Det är orättvist om alla hushållssysslor faller på en person. Det kan vara särskilt frustrerande om din partner är ovillig att att hjälpa till och göra sin del även när du ber om hjälp.
Vissa par känner att de behöver guidning av en parterapeut i såna här frågor. På Remainly finns det ett flertal s k relationsstigar med råd från parterapeuter kring hur man med enkla medel kan förbättra sitt förhållande.
> Läs mer om vår relationsstig Förebyggande Parterapi, som bl a tar upp frågan om jämlik fördelning av hushållsarbetet
Det är viktigt att du lär dig kommunicerar hur du vill komma dig framåt. Längre ner i artikeln kommer vi att diskutera de bästa sätten att få din partner att hjälpa till med hushållssysslor.
Försök undvika att låta anklagande då det endast får din partner att känna sig mer irriterad inför att behöva hjälpa till med hushållssysslor. Försök istället använda ett språk som inspirerar till samarbete; fråga frågor om hur ni båda kan göra hushållssysslorna mer effektiva.
Om din partner är ovillig att hjälpa till, kan det vara så att den är känslig för din feedback eller kritik av hur den genomför sysslorna. Vissa människor använder feedback och kritik som ett sätt att slippa göra hushållssysslor överhuvudtaget. De kan ha inställningen att om de inte kan uppfylla dina förväntningar så är deras hjälp inte välkommen eller tillräcklig, och då kan de lika gärna låta dig göra jobbet istället.
För att kontra detta sätt att tänka kan det vara bra att begränsa kritiken och istället tänka på att dina förväntningar är personliga preferenser; alla gör sysslor på olika sätt. Påtvinga inte dina sätt att göra saker på din partner, istället kan du föreslå hur en syssla skulle kunna göras enklare för er båda två i framtiden. Förslag är bättre än krav.
Sitt ner tillsammans och skissa på en plan för vem som ska göra vilka sysslor. Se till att ni båda är överens om mängden sysslor ni båda ska göra, och den tid dessa bör ta.
Er strategi och plan bör vara skräddarsydd efter er som ett par. Anpassa den efter hur mycket tid båda parter har, och var flexibla ifall nån av er får förhinder under veckan. Flexibilitet ska inte innebär att en person alltid får ta ett större lass, utan snarare att tidpunkten för sysslor kan flyttas och omanpassas om en av er inte hinner med.
Det kan hjälpa er att skapa en rutin. Om din partner vet om och är förberedd på att göra en speciell syssla är det mindre risk för irritation än om du oförberett skulle be hen att göra den.
Det är enklare för er att vara på samma sida och ha samma utgångsläge om ni tillsammans kommer överens om vilka förväntningar ni har på hushållsarbetet för en vecka, hur ofta ni behöver städa eller dammsuga till exempel. Om ni båda har förstått förväntningarna är det större sannolikhet att ni når era mål.
Om din partner gör mindre hushållsarbete än du kan det vara så att de inte tycker att sysslorna behövs göras lika ofta som du tycker.
Var specifik i dina önskemål och förväntningar, då är det större chans att de blir uppfyllda än om du hävdar att din partner aldrig gör något.
Istället för att bli arg på din partner är det bättre om du kommunicerar att du blivit besviken eller sårad. Ilska framkallar en försvarsposition hos den andre personen, men om du istället visar att du är ledsen kan du inspirera till förändring på grund av att du inte skyller på din partner.
Försök att berätta varför du upplever det som att din partner inte gör tillräckligt, och på vilket sätt det påverkar dig.
Uppskatta sakerna din partner faktiskt gör, och visa att detta får dig att känna det som att du blivit hörd. Att vara positiv och berömma din partner kan hjälpa till att uppmuntra den sortens beteende att bli en vana.
Det är även okej att be om samma uppskattning tillbaka; säkerställ att din partner vet att du vill bli uppmärksammad för allt jobb du gör och fortsätter göra.
Om denna artikel har väckt ditt intresse, så kan vi på Remainly hjälpa dig ytterligare i ditt förhållande. Vår samling av förinspelade filmer med Andreas L Narum, expert inom parterapi, leder er genom lösningarna på problemen ni är kan uppleva i er relation.
-> Läs mer om Remainly och hur man kan jobba med Förebyggande Parterapi här