Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Varför bråkar vi hela tiden?

Par sitter i soffa och bråkar
Varför bråkar vi hela tiden

Hur man undviker man återkommande bråk i en relation?

Uppdaterad 20 April 2022

Hur ofta är normalt att bråka? För många par är gräl en naturlig del av en relation. Ni kommer aldrig kunna vara överens om precis allt, och perioder präglade av stress kan föra med sig bråk och tjafs. Att bråka med sin partner är normalt, men hur kan ni utveckla er relation ytterliggare?

Om du och din partner vid upprepade tillfällen bråkar om samma sak, kan ni ha fastnat i en cykel som är svår att bryta sig ur. Kanske upptäcker ni att varje meningsskiljaktighet ni har går tillbaka till samma underliggande problem.

Om du tänker "jag och min kille bråkar hela tiden" eller "jag och min flickvän bråkar hela tiden" då kan ni ta hjälp av vår relations stig, Destruktiva bråk, som hjälper er förbättra och förstå bakomliggande mönster samt förbättra era kommunikationsfärdigheter, vilket är till stor hjälp för att komma åt problemets kärna. Ni kommer kunna diskutera det ärligt och öppet, och i förlängningen bryta cykeln av repetitiva bråk.

-> Prova Remainly - Parterapi online

Identifiera orsakerna till era gräl

Ofta är det något som triggar oss att gå in i ett defensivt läge och börja tjafsa. Det första steget för att bryta sig loss från en cykel av bråk är att identifiera dessa utlösande faktorer.

Det är relativt enkelt om ni vet att ett särskilt ämne alltid leder till upprörda känslor. Kanske har ni återkommande bråk om hushållsarbete, pengar eller intimitet.

Ni kan också identifiera triggers på sättet ni reagerar fysiskt på saker som sägs. Det kan börja med känslor av ilska eller frustration efter en konversation som sedan leder till att någon tappar humöret och börjar gräla.

Berätta för din partner när du är triggad

När en trigger dyker upp, är det lätt att gå till angrepp, utan att din partner ens är medveten om vad det är som sker. Det leder inte sällan till att hen i sin tur blir defensiv, vilket bara förvärrar situationen.

Att berätta för din partner att du börjar känna irritation ger er både utrymme att ta ett steg tillbaka, och andas för en stund. Det hindrar de omedelbara försvarsmekanismerna att kicka in, och förhoppningsvis bråket från att blossa upp.

Det ger er en chans att lugna ner er, och istället uttrycka era känslor på ett kontrollerat sätt. Om du bråkar hela tiden med din sambo över otrohet så rekommenderar vi att läsa artikeln: Lär er 5 sätt att komma över otrohet

Par argumenterar och bråkar i en soffa
Varför bråkar vi hela tiden

Håll er till ämnet

Något som ofta händer är att par tar upp tidigare förargelser i nya bråk. Kanske är det en olöst källa till irritation eller motsättningar, men att riva upp gamla sår brukar ofta handla om att trycka till den andre snarare än att vara till nytta i diskussionen.

Håll er till ämnet ni diskuterar och undvik att ta upp tidigare konflikter som en försvarsteknik. Att ta upp gammalt groll leder bara till mer distans mellan er, och kommer inte att ta er närmare en försoning.

Att lära sig bättre kommunikationstekniker

Det är viktigt att tillsammans jobba på att utveckla mer effektiva kommunikationstekniker.

Om ditt sätt att uttrycka dig på ofta leder till gräl, är det viktigt att försöka anpassa sig till hur konversationer är utformade.

Du kanske upptäcker att du eller din partner inte lyssnar aktivt. Det kan till exempel ta sig uttryck genom att en av er försöker bryta sig in i konversationen med sin egen åsikt eller oombedda råd, utan att den andre har fått tala till punkt.

Det här kan vara väldigt frustrerande, och lämna personen med känslan av att inte vara lyssnad på när ni bråkar mycket i förhållandet. Dessa känslor kan sedan leda till att ett gräl bryter ut.

Genom att lära sig att lyssna ordentligt och kommunicera med varandra på ett hänsynsfullt sätt, kommer ni så småningom kunna diskutera även känsliga ämnen utan att det genast förvandlas till en hätsk diskussion.

-> Lär er kommunicera bättre

Adressera det som inte sägs

Det ämne man bråkar om är sällan hela sanningen bakom de upprörda känslorna. Troligtvis ligger det något annat och puttrar under ytan som inte adresseras under grälet.

Repetitiva bråk om hushållsarbete behöver inte nödvändigtvis handla om diskmaskinen, utan om att den ena partnern inte känner sig tillräckligt stöttad i relationen. Kanske finns en bitterhet över att den ena partnern har mer ledig tid eller inte visar tillräckligt med uppskattning för de sysslor som utförs.

Genom att identifiera dessa underliggande problem kan ni adressera det huvudsakliga problemet och försöka lösa den faktiska källan till bråken.

Var öppen för kompromisser

Relationer behöver ibland kompromisser för att kunna sätta punkt för en dispyt med ett utfall som är rättvis för båda parter.

När du bråkar med någon du älskar, behöver du lägga föreställningen om att ha "rätt" eller "vinna" en diskussion åt sidan.

Om du tenderar att hemfalla till dessa föreställningar, är risken stor att din partner känner sig upprörd, otillfredsställd och inte lyssnad på. Det här kan trigga ytterligare bråk, istället för att bryta cykeln.

Bered plats för din partners tankar och känslor och försök att hitta en kompromiss som ni båda kan acceptera.

Gå i rådgivning

Att hitta vägen bort från repetitiva bråk kan vara en utmaning. Det är särskilt svårt att försöka lösa dispyter själva, utan rätt kommunikationstekniker.

Onlinebaserad parterapi kan vara ett utmärkt sätt att förbättra er relation genom att introducera bättre sätt att kommunicera era tankar och känslor på.

Hur Remainly kan hjälpa

Här på Remainly, erbjuder vi parterapi online genom en rad filmer och uppgifter som man tar sig igenom tillsammans. Syftet är att förbättra era kommunikationsfärdigheter så att ni kan bryta er ur cykeln av gräl och lära er att uttrycka era tankar och känslor.

Tjänsten är anonym, självförklarande och enkel att använda.

-> Gratis registrering

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.