Remainly - Parterapi Online - Logotyp

De 5 bästa sätten att komma över otrohet

Uppdaterad April 18 2022

De flesta tror att de vet hur de skulle agera om de fick veta att deras partner varit otrogen. Men det är inte förrän otrohet drabbar dig, som du inser hur oförutsägbara dina känslor kan vara. Så hur går man vidare? Hur kommer man över otrohet?

1. Acceptera dina känslor men hämnas inte

Det är normalt att ha en massa negativa känslor när du precis upptäckt att du drabbats av otrohet. Allt från chock, ilska och rädsla till smärta, ångest och förvirring är något som de flesta kommer att känna i olika grader. Dessa känslor försvinner inte på en gång, även om du bestämt dig för att förlåta din partner.

För den som drabbas av otrohet kan det vara lätt att i vredesmod vilja straffa sin partner, till exempel genom att berätta för nära och kära om vad som hänt. Eller ännu värre, hänga ut sin partner på sociala medier. Men det bästa är att hålla huvudet kallt och inte yppa detaljer om otroheten för familj, barn, släkt och vänner.

Ledsen kvinna pratar med sin man om otrohet | Remainly.se

2. Försök ta hand om dig själv

Det är vanligt att den som upplever otrohet får besvärliga kroppsliga reaktioner. Det kan vara allt från illamående, koncentrationssvårigheter och aptitlöshet till mag- och sömnproblem. Försök därför att äta hälsosamt. Förbered gärna flera måltider på en gång. Upprätthåll dina vardagsrutiner. Träna regelbundet. Drick mycket vatten. Och gå och lägg dig i tid.

När hjärtat vägrar sluta slå snabbt och hårt, är det viktigt att andas. Det kan låta banalt, men forskning visar att andningen är intimt kopplad till våra känslor. Att kontrollera sin andning är därför oerhört viktigt. Välj en andningsövning som passar just dig. Till exempel kan du räkna ner från etthundra, samtidigt som du djupt och långsamt andas in genom näsan och ut genom munnen.

Lär dig mer om vad du gör om din partner inte lyssnar på dig här.

3. Ta reda på fakta, men undvik att skuldbelägga

När man råkat för otrohet är det fullständigt normalt att vilja ta reda exakt vad som hänt. Din partner kommer kanske inte vilja lägga alla korten på bordet direkt. Därför kan det ta tid att få en klar bild av alla detaljer. En parterapeut kan på ett neutralt sätt räta ut de frågetecken du har, och hjälpa er undvika att ni hela tiden hamnar i destruktiva bråk.

Det är viktigt att du inte låter ansvaret för att din partner var otrogen ligga hos dig. Att klandra dig själv - eller din partner eller någon annan för den delen - hjälper dig inte. Låt även bli att ta på dig offerkoftan och tycka synd om dig själv. Ta lärdom av vad som hänt, lev i nuet och försök tänk positivt på framtiden. Du kan ta dig igenom det här, men du behöver kanske hjälp längs vägen.


Kvinna skriver om sina tankar om otrohet | Remainly.se

4. Skriv ner dina tankar

När tankarna far runt som en virvelvind i skallen kan det hjälpa att skriva ned vad du känner. Du kommer att bli förvånad över hur något så enkelt kan hjälpa dig att organisera alla dina jobbiga tankar. När vi skrivit ner dem, blir orosmomenten färre och inte lika farliga som vi trodde. Du kommer dessutom bli lugn av sitta ner och låta hjärnan arbeta metodiskt.

Det blir även lättare att använda det du skrivit som en minneslapp om du tar hjälp av parterapi. För många är det lättare att i lugn och ro skriva ner vad man känner, jämfört med att i realtid diskutera det muntligt med sin otrogna partner, som kanske kommer att komma med invändningar mot vad du säger. Kom ihåg, du har rätten till din egen åsikt om vad som hänt. Låt inte din partner försöka påverka dina känslor. Detta kan dessutom leda till nya destruktiva bråk som inte hjälper dig i läkandeprocessen.

Lär dig mer om varför ni bråkar hela tiden här

5. Undvik dålig kommunikation

Dålig kommunikation är vanligt förekommande i relationer som drabbats av otrohet. Ofta är situationen som en krutdurk. Därför kan det vara skönt att låta en neutral tredje part hålla i samtalet. Parterapi kan ske snabbt och enkelt online. Ni kan till exempel prata om vad som ledde till att otroheten uppstod, diskutera vad du och din partner lärt er av otrohetsaffären samt komma fram till vad som krävs för att få tillbaka tilliten.

Så fungerar parterapi

Parterapi har ett övergripande mål: att förbättra relationen mellan dig och din partner. Parterapi kan bestå av att ni försöker förstå varför din partner var otrogen. Ett annat moment kan vara att utforska vilken roll ni både spelat i otroheten, och hur otroheten påverkat både ditt och din partners liv.

Parterapeuten kan även försöka hjälpa er identifiera när, hur och varför er relation slutade att fungera. Ni kommer dessutom att få råd kring hur ni undviker dålig kommunikation. Ett viktig del är att ge er verktyg för att kunna bygga upp en känsla av tillit, och sedan gemensamt bestämma vad som måste ske för att relationen ska överleva, och dessutom förbättras. Läs mer om parterapi online här.

Ångest efter otrohet

Det är inte alls ovanligt att uppleva känslor av ångest efter otrohet, som kanske inte fanns där tidigare. Detta kan vara allt från fysiskt obehagliga sensationer, till fullskaliga panikångestattacker.

Något som är värt att notera är att detta är en fullt normal reaktion när man blir känslomässigt överväldigad. En vanlig andningsövning som är utformad för att minska ångest och lugna ned dig är att andas i fyrkant.

Detta innebär att du först inhalerar genom näsan i 4 sekunder. Håll sedan andan i ytterligare 4 sekunder. Därefter andas du ut genom munnen eller näsan i 4 sekunder. innan du börjar om från början.

Gör detta tills du känner dig lugnare, oftast räcker det med bara 30-45 sekunder djup andning innan du känner dig avslappnad och i kontroll igen.

Par som haft ångest efter otrohet
Par som haft ångest efter otrohet.

Hur förlåter man otrohet

Exakt hur man förlåter otrohet varierar från förhållande till förhållande, och från person till person. Något som gör det enklare är att försöka att upprätthålla effektiv kommunikation med sin partner, för att kunna diskutera vad som har hänt.

Trots att det är lätt att känna att man aldrig kommer att kunna förlåta sin partner, så tar det oftast bara tid. Genom hårt arbete och att bägge parter vill gå vidare tillsammans så finns inget som stoppar er.

Krisens faser för otrohet

Krisens faser är de fyra olika stadier som vi kan befinna oss i när vår värld vänds uppochned. Dessa faser är: chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen, nyorienteringsfasen.

Genom att vara medveten om krisens faser så kan du enklare förstå dina egna reaktioner och känslor.

Chockfasen

Chockfasen är, precis som namnet antyder, den fas som kommer allra först. Under chockfasen så kan det vara svårt att ta in vad som har hänt, man kanske skyller på andra faktorer eller vägrar att tro att det är sant.

Den exakta reaktionen skiljer från person till person och kan uttrycka sig i allt från vild gråt, till komplett tystnad och avskärmning.

Reaktionsfasen

Reaktionsfasen är när det sakta men säkert börjar sjunka in att det faktiskt har hänt. Trots detta så kan det vara svårt att förstå sig på sina tankar och känslor.

Det är vanligt att känna sig förvirrad eller vilsen medans man fortsätter att ta in allt.

Ofta hjälper det att skriva ned sina tankar, för att räta ut sina egna tankar och känslor. Vanliga reaktioner i reaktionsfasen är exempelvis ångest eller humörsvängningar.

Bearbetningsfasen

Bearbetningsfasen sätter igång när man till sist börjar förstå vad som hänt, att otroheten faktiskt har inträffat.

Ofta innebär denna fas en hel del ledsamhet över saker som inte längre kommer att vara sig lika. Fortsatt, så kan känslorna vara i fullt uppror i vissa situationer.

Nyorienteringsfasen

Nyorienteringsfasen innebär att du är redo att lägga otroheten bakom dig. Det är även i denna fas som de flesta är redo att antingen arbeta på att reparera förhållandet med ens partner, eller väljer att gå vidare sina skilda vägar.

Par efter krisens faser under otrohet
Ett par som kollar ut över havet

Komma över otrohet och svek

Att komma över otrohet och svek kan vara riktigt svårt, särskilt om ens partner inte vill ta ansvar för att ha varit otrogen. För att arbeta sig igenom otroheten och hitta tillbaka till varandra, så är det viktigt att båda parter finns där för varandra.

Det är även viktigt att komma ihåg att ni älskar varandra och allt ni har gjort tillsammans. Att komma över otroheten kan bli enklare genom att ta hjälp av en terapeut genom parterapi.

Frågor att ställa vid otrohet

Det finns egentligen inga rätta eller felaktiga frågor att ställa vid otrohet. Vissa par undviker helt att ställa frågor vid otrohet medans andra i detalj vill bryta ned situationen, och gå igenom hela händelseförloppet.

Med det sagt, så är några saker som många väljer att fråga följande:

  • Var du kär i den andra personen?
  • Vet de om att vi är tillsammans?
  • Har du fortfarande känslor för den andra personen?
  • Hur länge pågick det?
  • Vad fick du ut från den relationen som saknas i vårt förhållande?

Det kan dock vara svårt att veta vilka frågor man ska ställa, eller om man överhuvudtaget vill ställa några frågor alls.

Detta är en sån situation där parterapi är riktigt användbart. Då får du och din partner effektiva verktyg från en parterapeut som ni kan använda för att navigera dessa diskussioner och frågor så bra som möjligt.

Hur lång tid tar det att komma över otrohet

Undersökningar visar att det i snitt tar cirka 18-24 månader att komma över otrohet. Men det är trots allt mänskliga känslor som det handlar om, och därför skiljer det vilt. För vissa personer så tar det bara ett par veckor eller månader att komma över otrohet, medans andra kämpa i flera år.

Det finns dock något av värde i att veta att det kan ta tid för smärtan att försvinna. Samtidigt som det kan vara en tröst att veta att den inte varar för alltid. Till slut så kommer du att kunna komma över otroheten och gå vidare, eller hitta tillbaka till din partner.'

Trots att det gör ont, så kan det många gånger vara bra att ta hjälp av ens partner för att komma över otroheten genom diskussioner med varandra.

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.