Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Min partner lyssnar inte på mig: Vad ska jag göra?

Bra kommunikation är grundläggande för att behålla ett lyckligt förhållande. Att kommunicera ärligt med din partner bygger en stark grund för tillit, förståelse och närhet.

Att känna sig sedd och hörd kan vara väldigt bekräftande; vetskapen om att dina känslor är viktiga och att dina behov uppfylls kan stärka självförtroendet. Problem kan uppstå när kommunikationen börjar fallera och du känner att din partner inte lyssnar på dig.

I denna artikel fokuserar vi på vad du kan göra när du känner att din partner inte lyssnar på dig.

En man och en kvinna pratar över en kopp kaffe

Tecken på att du inte blir lyssnad på

Om din partner gör något av följande kan det vara ett tecken på att hen inte lyssnar och att ni behöver jobba på er gemensamma kommunikation:

  • Påstår att du överreagerar.
  • Avviker från samtalet och lämnar rummet.
  • Fokuserar på ett mindre och inte lika relevant ämne än det ni diskuterade.
  • Direkt avfärdar dina tankar.

Om problem som ni har pratat om tidigare återkommer kan det vara nedslående att inse att du inte har kunnat nå fram i din kommunikation. Att förstå varför din partner inte lyssnar är ett steg i rätt riktning mot att göra dig själv sedd och hörd.

Ett par sitter vid ett träd och tittar på solnedgången

Varför lyssnar inte min partner?

Om din partner inte lyssnar på dig så är det inte alltid för att du blir ignorerad eller avfärdad utan tanke.

Det kan finnas flera olika anledningar till varför din partner verkar likgiltig eller okänslig när du försöker säga något.

Att bli defensiv

Vissa personer stänger ner och blir defensiva när de blir konfronterade med ett problem. Det kan vara så att din partner är ovillig att lyssna eftersom att hen känner sig attackerad.

Sinnesstämning

Vi blir ofta obekväma när vi konfronteras av känslor eller tankar som strider mot våra egna och ser hellre saker och ting genom samma glasögon. En person som redan är på dåligt humör eller ovillig att lyssna kommer troligtvis att avfärda obekväma samtalsämnen, även om det är något som behöver pratas om.

Om din partner redan är irriterad kommer hen troligtvis att höra allt du säger som argumenterande även om du tycker att du uttrycker dig lugnt och sansat.

Missförstånd

Kommunikation är alltid ömsesidig. Om du och din partner inte är på samma sida, eller om en medvetet missförstår den andra, kan ett samtal aldrig bli bra.

Missförstånd är symtom på dålig kommunikation och kan orsaka cirkelargument som aldrig blir lösta.

Tonfall

Din partner kanske bortser från de ämnen du försöker ta upp eftersom hen inte inser hur seriöst du önskar bli tagen.

Du kanske oavsiktligt framställer ditt påstående på ett sätt som din partner blir stött av genom tonfallet i din röst eller genom ditt kroppsspråk.

För mycket information

Om du pratar mycket och länge kan det vara svårt för vissa personer att ta in och komma ihåg all information. Din partner kan bli ovillig att lyssna eftersom hen blir stressad av för mycket information på en gång.

Lär dig mer om 5 sätt att komma över otrohet här.

En kvinna pratar med en man

Att skapa en konstruktiv miljö för samtal

När du har identifierat varför din partner inte lyssnar på dig finns det steg ni kan ta för att förbättra er kommunikation tillsammans.

  1. Se till att ni båda har tid att sitta ner och en hel konversation. Det blir lätt stressigt om det finns en tidsbegränsning på samtalet.
  2. När du pratar, var så tydlig som möjligt. Skriv ner några anteckningar på förhand om du har svårt att hålla dig till ämnet.
  3. Stäm av med din partner för att säkerställa att hen lyssnar och tar in vad du säger.
  4. Be din partner att upprepa vad du har sagt om du är osäker på att hen lyssnar.
  5. Ha tålamod. Detta kommer att vara en process som tar tid och det kan vara hjälpsamt att inkludera en parterapeut.

Vad mer kan jag göra?

Att lära sig bli en bättre lyssnare är grundläggande för att förbättra kommunikation, men att lära sig att bli en bättre talare är också viktigt.

Lär er mer om hur ni får tillbaka till intimitet här.

Var tydlig

För att undvika missförstånd är det viktigt att vara så tydlig och precis som möjligt. Försök att inte bli för känslosam när du förmedlar dina åsikter, och om du blir det, förklara varför du känner som du gör.

Ställ frågor

När ni inte är mitt uppe i ett bråk, fråga varför din partner har svårt att lyssna på dig. Detta är något ni måste jobba på tillsammans.

Definiera lyssnande

Diskutera med din partner vad du menar när du säger ‘att lyssna’. Det blir ett mer produktivt samtal om ni ser till att ni båda pratar om samma sak. Att förstå vad ni båda behöver från varann för att bli hörda kan lägga grunden till en bättre kommunikation.

Om ni funderar på parterapi för att stärka er kommunikation så kan Remainly hjälpa er. Vår videobaserade onlinetjänst leds av den erfarne parterapeuten Andreas Løes Narum. Tjänsten är indelad i olika stigar som är designade för att lära er att återställa ett lyckligt förhållande och få det att blomstra!

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.