Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Hur hittar ni tillbaka till intimitet?

När två personer startar ett förhållande med varandra skapar de också en kontakt genom starka känslor av intimitet. Det vi brukar kalla intimitet som ett samlingsnamn hjälper till att bygga upp och bibehålla en relation, och utan den kan kontakten mellan ett par riskera att försvinna.

Det är många saker kan hjälpa till att förstärka och utveckla intima känslor, och i denna artikel tar vi en titt på hur ni kan bibehålla eller få hjälp med att hitta tillbaka till dessa grundläggande känslor i ert förhållande.

Hitta tilbaka till intimitet
Hur hitta tillbaka till Intimitet

Vad är intimitet?

Intimitet är en essentiell aspekt av kärlek som beskriver känslan av att känna sig nära och djupt sammankopplad med någon. När du är känslomässigt intim i ett romantiskt avseende refererar det till känslan av att älska eller tycka om någon, vilket kan leda till en sexuell relation.

En sexuell relation behöver inte endast vara sexuell, den kan också vara intim beroende på hur mycket ni litar på och delar med er till varandra samt hur ni visar tillgivenhet till den andra personen.

Därför kan detta liknas vid den fysiska och sexuella relationen du har med din partner. Den involverar ofta demonstrationer av tillgivenhet och passion. Det är en åtråvärd del av ett förhållande för många människor som vill känna en passionerad och djupt kontakt med en annan person.

I många situationer kan det ena påverka det andra och vice versa. Här nedan tittar vi på både de fysiska och de känslosamma formerna av intimitet.

Emotionella former av intimitet

Utöver den fysiska delarna av ett förhållande är kontakten mellan ett par även påverkad av intimitet. Intimitet kan referera till känslomässigt stöd och närhet hos ett par.

Känslomässig intimitet kan handla om allt från hur ni behandlar varandra i det vardagliga livet till djupa konversationer ni kan ha med varandra. Utan att tala om de viktigaste delarna av livet, som er framtid tillsammans, kan förhållandet kännas tomt och utan djup.

Förmågan att sympatisera är essentiellt när ni bygger upp känslomässig intimitet och människor behöver få känna det som att de är accepterade och att deras partner investerar i förhållandet.

Fysiska former av intimitet

Intimitet är väsentlig för många aspekter av ett förhållande. Det kan hjälpa par att skapa kontakt genom tillgivet agerande, liksom kramar och kyssar. Det påverkar även den sexuella delen av ett förhållande, och utan intimitet kan sex kännas generiskt och slätstruket. Att inte ha eller bibehålla en unik fysisk kontakt kan få par att känna sig distanserade från varandra.

Par kramas i sängen
Hitta tillbaka till intimitet och sex

Vikten av tillit

Det är otroligt viktigt att hålla kommunikationen öppen och ärlig eftersom detta lägger grund för tillit i förhållandet. Utan en känsla av tillit är det svårt att utveckla intimitet, på grund av flera olika anledningar.

Först och främst, att kunna anförtro en annan människa sina tankar och känslor är av största vikt för att prata öppet och ärligt.

Genom att ha en öppen och ärlig kommunikation försäkras båda parter om att de är i ett stöttande förhållande, vilket får dem att känna sig säkra och förstådda. Med detta kommer känslor av tillgivenhet.

Slutligen, att känna att du kan lita på din partner kommer hjälpa dig att känna fysisk intimitet eftersom förhållandet känns exklusivt och unikt.

Nedan tittar vi på hur man kan förstärka intimiteten i ett förhållande, både känslomässigt och fysiskt.

Visa uppskattning

Det första steget i att återbygga intimitet i ett förhållande är att erkänna din partners ansträngningar. Detta innebär att uppmärksamma även de små sakerna.

Tänk på de enkla sakerna, de små handlingarna i förhållandet som du märkte av i början. Kanske gör din partner alltid en kopp te till dig? Visa att du bryr dig och att det betyder mycket för dig. Förslagsvis genom att tydligt säga tack, genom en beröring på armen, en kyss på kinden eller en kram!

Var tillgiven

Detta tar oss vidare till att visa tillgivenhet. Såväl som att erkänna din partners ansträngningar och uppoffringar så är det viktigt att visa kärlek så ofta du kan.

Ni kan testa att hålla om varandra när ni vaknar eller går och lägger er, eller ge varandra en sju sekunder lång kram på morgonen och sedan igen när ni kommer hem från jobbet.

Det är de små, speciella handlingarna som ger en person en känsla av mening och får dem att känna sig speciella.

Kommunicera och lyssna

Det finns mycket att lära om sund kommunikation i ett förhållande. Om kommunikationen är dålig så kan det gå ut över intimiteten i förhållandet.

Det finns många färdigheter att lära sig för att uppnå effektiv kommunikation, och mycket av det kommer från att lyssna aktivt och att få sin partner att känna sig trygg i att prata. Det kräver ärlighet från den som pratar också.

Att prata kan vara ineffektivt om det inte är genuint eller autentiskt, därför är det viktigt att allvarligare diskussioner hålls i en miljö fri från distraktioner.

För mer råd om sund kommunikation, ta en titt på vår artikel om hur man förbättrar förhållandet genom bättre kommunikation.

Lär dig mer om vad du gör om din partner inte lyssnar på dig här.

Tänk på gamla minnen

Ett effektivt sätt att komma närmare varandra är att prata om gamla minnen. Det låter er reflektera över både de glada och betydelsefulla stunderna ni delar och tänka på vad ni skulle vilja uppleva mer av i framtiden.

Ett par dricker kaffe tillsammans
Hitta tillbaka till intimitet

Prata om sex

För vissa är det obekvämt att prata sex, även att prata om det med sin partner. Det finns dock många fördelar med att prata om sex med sin partner.

Det är lätt att anta att bara för att du `känner´ din partner så borde hen automatiskt veta vad du gillar i sovrummet, men i verkligheten är det inte alltid så. Ingen är en tankeläsare och det är viktigt att visa vad man tycker om när det kommer till sex.

Det är också viktigt att inse att intimt sex är en produkt av andra sorters intimitet, så som tillgivenhet och god kommunikation.

Läs mer om hur parterapi kan hjälpa ert förhållande.

Prata ärligt

Att känna det som att ni inte förstår varandra sexuellt kan skapa distans mellan par och leda till många misstolkningar och upplevelser av avvisande. Det kan dock bara vara att ni har olika sexuella behov.

Därför är det viktigt att du är öppen och ärlig med din partner, speciellt om det känns som att ni inte är på samma sida när det gäller sex.

Tips för att prata om sex

Om du har svårt för att prata om sex, vilket är helt okej, så finns det ändå några sätt för dig att öka ditt självförtroende i att prata om ämnet.

Det första steget är att klargöra hur ni båda känner inför att prata om detta. När det kommer till att prata om sex, berätta var ni ligger på en skala från ett till tio. Om en av er ligger högre eller lägre på skalan än den andre; försök att inte se det som kopplat till ert förhållande utan bara som era personliga utmaningar som kan ha flera olika orsaker.

Dessa utmaningar kan handla om vilken typ av uppfostran man haft och hur sex har diskuterats, eller inte diskuterats, i familjen.

Att skapa förståelse för dessa känslor om sex kommer skapa ett tillfälle att uppleva känslomässig närhet i takt med att ni bryter ner barriärer.

Remainlys filmbaserade onlinetjänst erbjuder flera olika övningar som kan hjälpa par inom detta ämnet.

Återintroducera beröring

Ibland kan det bli för mycket att gå rakt på sexet när ni försöker återbygga intimiteten i förhållandet. Därför kan det vara bättre att långsamt återinföra beröring. Det finns många sätt att göra detta på, och det börjar troligtvis som en icke sexuell handling, till exempel att hålla händer, kramas eller massera varandra.

Att försöka förbättra intimiteten i ett förhållande kräver tid och tålamod, men det är väsentligt att kunna sympatisera med varandra. Här på Remainly erbjuder vi en onlinetjänst, som baserad på videofilmer och tillhörande uppgifter, och som inte kräver att man bokar tid hos någon terapeut. Oavsett om ni söker par- eller äktenskapsrådgivning, så kan tjänsten användas individuellt eller tillsammans för att förbättra ert förhållande.

Läs mer om vår relationsstig som handlar hur man kan hitta tillbaka till intimitet och sex i en relation, som leds av vår relationspsykolog Andreas Løes Narum.

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.