Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Vad är känslomässig närhet?

I en relation kan känslomässig närhet vara lika viktigt som fysisk närhet.  Om du är känslomässigt distanserad från din partner kan ert förhållande bli begränsat och kan ta skada.

Att komma i kontakt med dina egna och din partners känslor är en viktig del av känslomässigt inriktad terapi, som ofta används vid parrådgivning för att förbättra förhållanden.

Genom att lära er om varandra kommer ni varandra närmare och stärker era band. Här tar vi en titt på varför känslomässig närhet är viktigt.

Man ger kvinna ett pappershjärta

Vad är det för något?

När vi pratar om "känslomässig närhet" menar vi intimiteten som vi utvecklar tillsammans med en annan människa över tid. Att ha detta band med någon brukar innebära känslan av trygghet, acceptans och förståelse. Den andra personen lär sig hur du fungerar och hur du reagerar på saker. De börjar att förstå din tankeverksamhet på en intim nivå.

Känslomässig närhet bidrar till en djupare kontakt som tillåter båda parter i ett förhållande att uttrycka oro och svagheter utan att vara rädd. Det innebär att du kan vara dig själv till fullo, utan att oroa dig för att ditt agerande ska skada förhållandet.

Allas behov av och förväntningar på känslomässig närhet är olika. Att lära sig om varandras förväntningar är en del av processen.

Varför är det viktigt?

Ett par blir generellt lyckligare och mer hälsosamma när de känner att de kan dela med sig av sina känslor och förstå varandra på ett djupare plan.

Brist på känslomässig närhet är inte hållbart i längden; utan den känsla av trygghet och kärlek som kommer med närheten riskerar andra delar av förhållandet att påverkas negativt. Känslomässig närhet kan ses som grundstenen för långvariga relationer. Utan den når inte förhållandet sin fulla potential.

Läs även om hur ni hittar tillbaka till intimitet i ert förhållande.

Par omfamnar varandra utomhus

Hur kan du förbättra känslomässig närhet?

Att skapa känslomässig närhet är en ständigt pågående process, men det finns många sätt att börja bygga upp den.

Gör något meningsfullt tillsammans

Att skapa tid för aktiviteter är viktigt om ni vill förbättra den känslomässiga närheten i ert förhållande. Försök att göra något ni inte vanligtvis gör; bryt rutiner eller gamla vanor och gör istället något där ni kan ha ett meningsfullt samtal eller uppleva något nytt tillsammans.

Behandla inte dessa aktiviteter som sysslor som ni måste få överstökade, utan gör istället något som ni båda uppskattar och tycker om. Försök att se varandra som människor och individer, istället för en part i ett förhållande.

Parterapi är ett otroligt sätt att göra något meningsfullt tillsammans samtidigt som ni förbättrar er känslomässiga närhet.

Låt dig vara sårbar

Det kan vara en utmaning, men att våga vara sårbar med varandra är ett utmärkt sätt att stärka er kontakt.

Försök att dela med dig av något du vanligtvis hade hållit för dig själv. Att avslöja en hemlighet eller en tanke du burit på länge kan hjälpa din partner att våga öppna sig för dig tillbaka, och hjälper er båda att skapa tillit och öppenhet med varandra.

Var nyfiken

Genom att ställa frågor som du vanligtvis hade avstått från att fråga kan du visa att du är intresserad och investerad i din partners känslor. Var nyfiken angående varför din partner tycker och tänker på ett visst sätt.

När du försöker förstå varför din partner reagerar på ett visst sätt är det mer givande om du försöker att släppa ditt eget perspektiv, och istället sätta dig in i din partners situation. Att bygga sin empati är ännu en viktig faktor av känslomässig närhet. Att uppmuntra den här sortens tänkande är också hjälpsamt när ni lär er att ha sunda diskussioner; kunskap om din partner på den här nivån gör att du får förståelse för varför de agerar och känner som de gör.

Det kan även vara bra att lära er varför det är viktigt att prata om framtiden tillsammans.

Par skrattar i varandras armar

Uttryck uppskattning

Oavsett hur länge ni har varit i ett förhållande borde ni anstränga er för att visa varandra uppskattning. Genom att bekräfta de små sakerna ni gör för varandra kommer ni skapa tacksamhet och erkännande i ert förhållande.

Daglig bekräftelse och komplimanger kan fungera som en påminnelse till varför ni är tillsammans och älskar varandra.

Om du och din partner vill utveckla er känslomässiga närhet kan det vara värt att överväga guidning av en professionell rådgivare. Här på Remainly erbjuder vi en katalog av förinspelade filmer som ger er skräddarsydda råd till ert förhållande.

-> Prova någon av Remainlys relationsstigar redan idag!

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.