Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Varför är det viktigt att prata om framtiden i en relation?

Vissa ämnen och samtal är viktiga att ha i ett förhållande för att säkerställa att båda är överens. Ett samtal som kommer leda till flera andra är samtalet om framtiden.

Om du är hängiven till att investera i ert förhållande och säkra er framtid tillsammans kan tjänster som online relationsrådgivning vara gynnsamma för er. Remainly erbjuder ett brett sortiment av guidande filmer online, som har designas för att leda er fram till lösningen på just det problem som ni har.

Diskussioner om framtiden kan vara skrämmande; det finns så många saker i framtiden som ännu är ett mysterium. Att prata om framtiden är dock en viktig del av alla förhållanden och kan hjälpa till att säkra dess framgång. I denna artikel kommer vi ta en titt på varför samtal om framtiden är viktiga och hur ni kan börja ta upp dessa samtal som ett par.  

När borde ni börja prata om framtiden?

Detta är olika för alla par, vissa börjar prata om vad de förväntar sig av framtiden väldigt tidigt i förhållandet medan andra bara känner sig bekväma att göra det en bit in i förhållandet när det känner sig mer säkra.

Om ni befinner er i ett långvarigt förhållande är chansen att funderingar kring framtiden har dykt upp. Om ni börjar gräla om era förväntningar på framtiden är det dags att sitta ner och ha dessa samtal som ni har skjutit på.

Trots att det kan vara obekvämt att ta upp så borde man inte dra ut på att ha samtal om framtiden utan istället ta upp det när ni båda märker att det är nåt ni behöver ta itu med.

Par som håller handen

Varför är det viktigt med samtal om framtiden?

Genom att prata om framtiden kan ni bli varse om varandras förväntningar och enas om en gemensam framtidsbild. Om ni aldrig pratar om framtiden kan det vara så att ni båda har olika förväntningar på, och drömmar om, framtiden som inte överrensstämmer med varandras. Att ha fullständigt olika tankar om framtiden kan leda till ytterligare problem och dålig stämning.

Många par är rädda för att prata om framtiden för att det kan avslöja underliggande problem som är svårlösta. Detta är dock inte en bra anledning till att undvika att ha dessa viktiga samtal, eftersom dessa problem ändå kommer att påverka ert förhållande förr eller senare; det är bättre att konfrontera dem.

Samtal om framtiden kan hjälpa er att göra en tidslinje över var ni förväntar er vara inom de närmsta åren, både när det gäller personlig utveckling och vad ni förväntar er av förhållandet. Att definiera vad framtiden innebär för ert förhållande kan hjälpa er att hålla er på rätt spår.

Hur bör man ha dessa samtal?

God kommunikation är av vikt för ett sunt förhållande. Att kunna prata på ett bekvämt sätt med sin partner om ämnen som eventuellt är omtvistade är något som man måste öva på.

Undvik inte en diskussion

Var inte avfärdande. Genom att inse att ni behöver prata om framtiden och möta dessa frågor rakt på kan vara hjälpsamt, om er kommunikation inte består av negativa mönster där alla diskussioner resulterar i bråk. Om detta är fallet: prova att se på våra filmer om destruktiva bråk på Remainly.se.

Var ärlig och tydlig

Försök att inte hålla tillbaka med vad du verkligen tycker om du inser att dina tankar inte går i linje med din partners. Att trycka ner dina egna känslor kommer orsaka problem senare när de resulterar i att du blir missnöjd för att er framtid inte blev som du tänkte dig.

Var ärlig och rakt på sak när samtalen börjar. Var tydlig med var du står men se också till att lämna rum för samarbete och kompromisser.

Par som tittar på varandra vid havet

Fokusera på att lyssna och upptäcka

Undvik att förhöra din partner om hens idéer, utan försök istället att ställa frågor som uppmuntrar till öppna svar som ni kan utveckla tillsammans. Försök också att inte behandla diskussionen som ett test; samarbete och kommunikation är viktigt om ni vill komma fram till lösningar och svar.

Fokusera på din partners svar och försök att inte reagera reflexmässigt när du hör något som du inte håller med om. Det är bättre att tackla alla frågor som dyker upp tillsammans som ett par istället för att stå på varsin sida och jobba mot varandra.

Fråga varför din partner har ett visst synsätt istället för att slänga dig in i en hetsig diskussion. Din partner kanske överraskar dig, och det kanske visar sig att ni kanske har fler liknande tankar än du först trodde.

Läs mer om känslomässig närhet för fler tips på hur ni upptäcker mer om varandra.

Hitta överlappningen

Det är frustrerande när det verkar som att ni inte kommer överens om något alls. Oftast går det ändå att hitta ett ställe, en bro, där era idéer överlappar och därifrån kan ni bygga er strategi. Förbered dig på att behöva förhandla vissa saker; förhållanden handlar om att ge och ta, men det finns även plats att mötas i mitten.

Om du kämpar med att konfrontera framtiden kan du mycket väl gynnas av vägledning från en professionell relationsterapeut för att navigera i de nödvändiga samtalen. Remainly erbjuder hjälpen du behöver genom skräddarsydda förinspelade filmer med lektioner och övningar för era relationsproblem. Ta reda på hur vi kan hjälpa er att förbättra er kommunikation, och förhållande generellt, redan idag genom förebyggande parterapi!

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.