Remainly - Parterapi Online - Logotyp

En vanlig form av bråk i en relation - Historiefällan

Historiefällan är kanske något du inte hört talas om tidigare. Detta är dock ett vanligt förekommande mönster av bråk som många par hamnar i.

För att ta reda på mer har vi pratat med Remainlys grundare och ledande expert inom parrådgivning, Andreas Løes Narum, som berättar hur Historiefällan kan påverka ett förhållande negativt och vilka faktorer som brukar leda till att par hamnar i den. Läs mer om Remainlys relationsstigar här.

Ungt par sitter nära varandra på golvet

Historefällan förklarad

Andreas förklarar att Historiefällan är en av de vanligaste fällorna för par att falla i.

Om du undrar över vad själva termen Historefällan betyder, så refererar den till när par ihärdigt bråkar och argumenterar om deras uppfattning av sanningen. Båda två upplever att just deras version av en händelse är den riktiga, när det kanske i själva verket är så att det inte finns nån objektiv sanning  - utan bara olika upplevelser.

Din upplevelse av en händelse kommer vara annorlunda än din partners. Du kommer höra din partners ord och bilda egna tankar och uppfattningar av vilken intention som ligger bakom. Konsekvensen av detta blir att det ofta är stora skillnader i vad du tror att du har hört och vad din partner tycker att hen har sagt.

Varför gamla bråk kommer upp till ytan

Andreas förklarar att det finns två huvudsakliga anledningar till att gamla bråk återuppstår.

Först och främst är det enligt Andreas på grund av att vår reptilhjärna har ett behov av “sanningen” för att överleva. Reptilhjärnan fokuserar på att identifiera sanningen i en situation för att undvika faror. Det är en del av hjärnan som inte används i vardagliga livet för överlevnad som den gjorde för våra förfäder, men som fortfarande används när vi känner oss hotade.

Andreas erbjuder ett exempel på varför vi behöver sanningen från våra förfäders evolutionära överlevnad. Om din mormor hade dött av att äta en giftig svamp, är det väldigt viktigt att du tar reda på vilken sort det var för att undvika samma öde.

Den andra anledningen till varför Historiefällan uppstår kommer från känslan av kränkning när man blir ifrågasatt i sin version av händelser. Det kan göra att par känner sig provocerade, och detta skapar friktion i förhållandet.

Upplevelsen av en händelse kontra vad som faktiskt hänt

När vi går igenom tidigare händelser är det lätt hänt att vi blandar ihop vad som faktiskt har hänt med hur vi uppfattat händelsen.

Andreas förklarar detta som att du tappat bort dina bilnycklar, och din partner frågar “var är bilnycklarna?”, men att det du hör är “du är en idiot”. Ett bråk skulle uppstå på grund av minnet av detta missförstånd.

Det faktum att du upplevde att din partner tyckte att du var en idiot kan vara den verkliga frågan i detta scenario, oavsett vad som faktiskt sades eller inte. På grund av detta är det inte bilnycklarna som är orsaken till bråket, utan hur du tror att din partner ser på dig, oavsett om det finns fakta som bekräftar detta eller ej. Ta gärna en titt på vår artikel hur man förhindrar bråk i ett förhållande för ytterligare tips och råd.

Par håller hand

Känslor bakom Historiefällan

Trots att bråken som ofta uppstår på grund av Historiefällan kan verka vara på en ytlig nivå, som vem som gjorde vad, kan känslorna bakom orsakerna till bråken tendera att vara mycket djupare och behöva bekräftas och lösas.

Till exempel förklarar Andreas att frustrationer från andra delar av förhållandet ofta kan öka förekomsten av Historiefällan, främst när stora problem inte har blivit lösta.

Historiefällan kan uppstå när par inte jobbar som ett team, och blir förvirrade och känner att att något hotar grundvalarna som förhållandet står på. En eller båda parter i förhållandet kan behöva bekräftelse i förhållandet och behöva höra den andra säga “jag finns här för dig och litar på dig. Vi är ett par, och vi är dedikerade till vår relation”.

Hur man kommer fram till den underliggande orsaken till ett bråk

Så hur kommer man fram till den verkliga orsaken till Historiefällan? Andreas förklarar att många av våra reaktioner i stunder då vi känner oss hotade är reflexmässiga och kopplade till vår reptilhjärna.

Att till exempel kunna hoppa undan en orm finns inprogrammerat i vår hjärnas reflexmässiga reaktioner, för att undvika ett dödligt bett – innan vi ens vet om ormen är giftig.

I sociala situationer krävs det dock att denna reflexmässiga reaktion saktas ner. I ett förhållande som lider av ständigt återkommande bråk kan vad som helst trigga igång det. Andreas förklarar att reaktionen är där redan innan din partner börjar prata.

Om ni befinner er i denna situation kan det vara ett bra tips att fundera på om parterapi online skulle kunna vara bra för förhållandet, då Andreas förklarar att det är svårt att tackla ett mönster av reflexmässiga reaktioner.

Att försäkra dig om att du får så mycket utrymme som möjligt är ett steg i rätt riktning när du försöker ta ett steg tillbaka från ett hetsigt bråk för att undvika ett reflexmässigt svar.

Par sitter nära varandra utomhus och dricker kaffe

Tackla historiefällan tillsammans

Effekten som Historiefällan har på ett förhållande är uppenbar enligt Andreas; den kommer att förtära er. För att undvika att bli slukad av den giftiga Historiefällan måste du först och främst acceptera att när ni diskuterar tidigare händelser eller intentioner finns det endast en subjektiv sanning – en objektiv sanning är inte ett realistiskt mål. När detta har blivit bekräftat behöver du lära dig att släppa saker som redan skett och lägga det bakom dig.

Att tackla Historiefällan är nåt som måste göras tillsammans. Ni behöver lära er detta koncept tillsammans som ett par och erkänna hur historefällan bidrar till era bråk.

Efter det måste du lära dig hur du kan signalera till din partner att ni håller på att kliva in i denna fälla, och då ta ett par steg tillbaka och få rätt perspektiv på vad ni är oeniga om. Har ni hängt upp er på detaljer när den större frågan egentligen handlar om saker som “finns du där för mig?” eller “har du tvivel?”. Det är detta som behöver adresseras, inte vem som faktiskt lagade middag förra tisdagen.  

Prata om dåtiden på ett positivt sätt

Är det någonsin sunt att diskutera tidigare bråk? Enligt Andreas kan det definitivt finnas en poäng i att göra detta, om man väljer rätt tid och rätt sätt att göra det.

Andreas råder er att diskutera era tidigare oenigheter när ni är på bra humör. För att kunna tackla Historiefällan som ett team krävs det att par får träna under rätt förutsättningar.

Genom att vara medveten om vad som kan hända i förväg är det lättare att analysera vad som händer i realtid och vilka ämnen som tenderar att få er att börja bråka. Genom att veta detta i förväg kan ni upptäcka vad ni bör göra i tid för att undvika att hamna för djupt i Historiefällan.

Andreas informerar om att par behöver förvänta sig att misslyckas då och då när de jobbar med Historefällan. Tillit till varandra är av stor vikt för processen.

Remainly är en fit ledd av Andreas, som har många års erfarenhet inom parrådgivning i ett mycket brett sprektrum av ämnen, inklusive Historiefällan. Våra filmer kan nås från bekvämligheten av ert eget hem och i er egen takt. Vi har delat upp våra filmer i olika stigar med olika mål som kan hjälpa er att stärka ert förhållande.

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.