Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Presentation av Andreas Narum, grundare av Remainly

Remainly är en tjänst som erbjuder parterapi online, och därigenom hjälper tusentals par över hela världen att på olika sätt förbättra sin relation. Från att ha startat i Norge, med sajten Parweb.no, lanserades tjänsten under 2020 på engelska under namnet Remainly, och har nu användare från de flesta engelskspråkiga länder.

Men vem är då personen bakom Remainlys framgång? Vi pratade med Remainlys grundare, psykologen och parterapeuten, Andreas Løes Narum.

Läs mer om Andreas, inspirationen bakom Remainly och hemligheten bakom ett positivt långt liv.

-> Prova Remainly idag - Gratis registrering

Andreas Narum tittar ut över staden
Andreas L Narum

Andreas om Andreas

En naturlig medlare och ledare

Att medla har alltid fallit sig naturligt för Andreas. Som grundare till Remainly, balanserar han också sin verksamhet av med vanlig traditionell terapi hemma i Oslo.

Men Andreas arbete slutar inte där – han har även ett annat, ganska unikt arbete. Andreas berättar:

"Jag studerade ryska under min militärtjänstgöring, och reser fortfarande och varannat år reser jag bort en vecka till de gamla sovjetstaterna och räknar vapensystem i rollen som tolk."

Han fortsätter:
"Att vara tolk är något jag verkligen uppskattar. Man kanske inte kan tro det, men det har faktiskt vissa likheter med att vara parterapeut. Du behöver sätta tonen, förstå båda parter och få dem att känna sig okej."

Andreas har också jobbat med managementgrupper, där ledarskap, tillit, förutsägbarhet och förmågan att reglera olikheter också är av stor betydelse.

Andreas på sin fritid

Utanför jobbet tar extremsporter en beskärd del av hans uppmärksamhet, och snowkite hör till en av favoriterna. Efter att ha utövat sporten i 13 års tid, är Andreas väl medveten om riskerna.

"Du måste vara oerhört försiktig, det är väldigt farligt." - Ja, det här låter som en sport vi lämnar till Andreas..

Och när han inte ägnar sig åt snowkiting? Ja, då är chansen stor att man finner honom på en motorcykel i den vackra norska vildmarken. Men exakt vilka platser det rör sig om, kan han dessvärre inte avslöja...

När han inte njuter vad Norges natur har att erbjuda, måste vi få veta, vilken är din favorit filmscen? Andreas avslöjar att han älskar den fantastiska storyn i 50 first dates med Adam Sandler och Drew Barrymore. En riktig klassiker i genren!

Andreas om Remainly

15 år som relationspsykolog, Andreas intresse för relationspsykologi och det som skulle komma att bli Remainly började när han fick möjlighet att jobba med Nordens största dejtingsajt.

– Man kan säga att det hela började med att jag fick en förfrågan om att skapa en matchningsfunktion för en dejtingsajt. Det blev startskottet. Det var ett spännande uppdrag med stor frihet. Tillsammans med 3 psykologi studenter gick vi under 6 månader igenom stora mängder artiklar som hade att göra med tillfredsställelse i relationer på ett eller annat sätt. Sedan skapade vi en modell för matchning som fortfarande används av dejtingsajten.

Psykolog Andreas Narum
Andreas L Narum

Motivation

Drivkraften för att utveckla Remainly kom från hans vilja att erbjuda prisvärd och tillgänglig rådgivning. Han menar att en stor del av att vara i en relation handlar om fortbildning.

– Den utbildande aspekten av att vara en parterapeut är relativt stor. Mer eller mindre alla par behöver lära sig de basala mekanismer som en relation handlar om – helt enkelt eftersom de inte har haft några bra förebilder. Skolan har inte lärt dem dessa saker, och föräldrar pratar inte om dem.

Han kommer tillbaka till frågan om prisvärdhet jämfört med den rådgivning som sker via traditionell terapi.

– Jag ville försöka nå ut till fler människor och lära dem några  enkla tekniker som alla kan genomföra. Jag ville att alla skulle kunna lära sig, och i slutändan bli lite gladare.

Vikten av övning

Att vara i en relation kräver en uppsättning färdigheter som inte är särskilt svåra att lära sig – allt som krävs är att känna till dem, och att öva, förklarar Andreas.

Han jämför det med att lära sig ett annat språk.

– Du behöver öva flera gånger i veckan. I början kanske du klarar av att beställa två öl, och om du sedan vill prata om något annat behöver du lära dig lite grammatik och några verb. Och du behöver öva regelbundet. Att göra det bara på nyårsafton räcker inte.

Andreas om livet och relationer

Enligt Andreas, bör alla få njuta av livet, och han tror att en sund relation är en viktig del av att kunna göra det.

– Att lära sig att jobba med sig själv och sin relation är verkligen en livsförlängande upplevelse.

Forskning visar att en till tillfredsställande relation är positivt korrelerat med hälsa och livslängd.

Andreas tidigare erfarenhet av att arbeta med Sverige och Norges mest framgångsrika dejtingsajt fick honom att verkligen förstå vikten av sunda relationer. Han förklarar:

– Om du har en välfungerande relation, kommer det mesta faktiskt att bli bättre för dig.

Forskning har visat att en lycklig relation för med sig en lång rad med positiva saker, såsom god hälsa och högre lön.

Kulturens roll

Andreas tror att många relationsproblem grundar sig i en kultur som inte är mottaglig eller kommunikativ.

I England, till exempel, växer manga människor upp utan att prata om relationer. Man förväntas "Keep calm and carry on", som det klassiska uttrycket lyder (ungefär: behåll lugnet och fortsätt som vanligt).

Han tror att detta tabu och stigma kring relationer, som härrör från en kombination av både nationell kultur och familjetraditioner, gör det svårt för många att prata om viktiga frågor som har med relationen att göra. Man kan inte förvänta sig att en person som aldrig har diskuterat dessa saker plötsligt ska kunna göra det med sin partner.

Parterapeut Andreas Narum
Andreas L Narum

Att söka hjälp i ett tidigt skede

Andreas understryker vikten av att söka hjälp så tidigt som möjligt om man överväger relationsrådgivning.

På frågan om vilken som är den största utmaningen med att vara en relationsrådgivare, säger han:

"Den svåraste biten är när man känner att man inte är förmögen att hjälpa. Ibland söker människor hjälp för sent, och relationen är helt enkelt svår att få liv i igen."

Andreas uppmanar par att söka hjälp så tidigt som möjligt i relationen, innan negativa mönster har rotats så djupt att det är försent.

Han avslöjar att det äldsta paret han har rådgivit tog sig i kragen och sökte sig till terapi först vid 76 års ålder. Andreas minns hur de ångrade att de inte hade gjort det 30-40 år tidigare, när de väl insåg hur enkelt det var att lära sig att prata om det specifika problem de hade tampats med.

Många behöver lära sig att det är okej att prata

Förälskelsen har en tendens att förblinda oss i relationens tidiga fas, vilket kan leda till problem längre fram. Andreas förklarar att par behöver "lära sig hur man pratar om individuella skillnader och särskilt om personligheter, eftersom det är en av de saker de förblindas av när de hittar varandra."

– De vet inte hur man pratar om sin partners eller sin egen personlighet, och kommer att anpassa sitt beteende till den grad att det nästan blir löjligt. När saker blir rutin, och du plötsligt inte kan hålla uppe den fasad du inledde relationen med, kommer din partner att bli riktigt irriterad på dig.

Och när man minst anar det "…sprider sig en liten gnista irritation till alla livets områden."

Andreas förklarar att det är lättare än vi tror. Han är övertygad om att man kan "börja med att lära sig några ord och meningar, och sedan öva på att använda dem tills det känns tryggt att du upp problem med din partner. Du behöver veta att det är möjligt att prata om vad än du är frustrerad över."

-> Lär er kommunicera bättre

Andreas Narum sitter i en soffa
Andreas L Narum

Hur kan Remainly hjälpa dig?

Remainly är en videobaserad onlinetjänst som hjälper till att förbättra relationer. Den kan vägleda par i hur man diskuterar känslor, och omfattar också andra relationsproblem, som otrohet och destruktivt grälande.

Vi erbjuder flera olika stigar som ni kan välja mellan, och lär ut nödvändig kompetens som behövs för att främja en sund relation. Läs mer om Remainly idag och våra relations stigar här.

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.