Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Hemligheten bakom ett lyckligt förhållande

Många par vill hitta nyckeln till ett lyckligt förhållande. Som parterapeuter får vi många frågor om just detta. Sanningen är att det varierar från par till par. Vad som är bra för dig och din partner är inte nödvändigtvis det bästa för ett annat par. Med detta sagt så finns det dock vissa gemensamma faktorer som är viktiga i alla lyckliga förhållanden.

Vilka är dessa hemligheter bakom ett lyckligt förhållande? Vi har satt ihop en lista med några enkla saker att tänka nedan:

-> Läs mer om hur ni kan arbeta med förebyggande parterapi

Lyckligt par håller varandra i handen

Var dig själv

När du är bekväm med en person och ni njuter av att vara i ett förhållande tillsammans är det fantastiskt att kunna vara sig själv. Detta är en viktig kugge i förhållandehjulet eftersom att det innebär att du inte behöver försöka vara någon som du inte är. Du kommer då att inse att det är okej att inte vara perfekt, eftersom att din partner älskar dig för den du är, inklusive dina brister. Det betyder också att du får vara ena hälften av ett öppet och ärligt förhållande.

God kommunikation

Oavsett om det gäller ditt jobb, ditt sociala liv eller ditt kärleksliv så är kommunikation nyckeln till framgång. Förmågan att kunna vara öppen utan att vara rädd att det ska orsaka ett bråk är ett tecken på att ni är bekväma med varandra; detta innebär att ni kan diskutera era behov och begär som ett par och säkerställa att ni båda är lyckliga med resultatet.

Att skapa tid för kommunikation, oavsett hur lång eller kort den tiden är, kommer att vara ett steg i rätt riktning mot ett lyckligt förhållande eftersom ni hela tiden kommer att fortsätta lära er saker om varandra.

Par sitter på brygga vid solnedgång

Stötta varandra

Vem vill inte känna att de kan lita på stöd från sin partner? Att ha en bästa vän och en partner i en och samma person är verkligen något speciellt. Att ha din partner vid din sida när du har haft en dålig dag eller när du känner dig nere är oersättligt. Behovet av stöd är ömsesidigt och det ska aldrig kännas svårt att visa din partner att du bryr dig.

Både du och din partner bör ta hänsyn till varandras behov och begär. Ibland kommer era viljor att gå isär men det är viktigt att visa stöd för varandras känslor och behandla varandra med respekt.

Visa ömsesidig respekt

Respekt skapar förtroende. Om ni visar varandra respekt när det kommer till beslut och åsikter, även när ni inte håller med varandra, så visar ni att ni bryr er om varandra.

Även lyckliga par grälar ibland, så glöm inte att andas när ni hamnar i dessa situationer. Det är viktigt att vara försiktig och uppmärksam på vilka ord man använder i dessa situationer för att inte säga något som man sedan önskar att man kan ta tillbaka när situationen har lugnat ner sig. Vassa ord orsakar sår i förhållandet, så ta er tid och ansträng er för att visa respekt i alla situationer för att skapa de bästa förutsättningarna för ett lyckligt förhållande!

Skratta tillsammans

Att kunna skratta tillsammans är definitivt en underskattad faktor i lyckliga förhållanden. Privata skämt som får er båda att vika er dubbelt av skratt är en av de finaste ingredienserna i ett passionerat och lyckligt förhållande.

Världen är en tråkigare plats utan skratt, och ett gemensamt skratt kan verkligen få kärleken i ett förhållande att växa. När ni kan skratta tillsammans kan ni också ta er igenom livets utmaningar tillsammans. Om ni upptäcker att ni saknar skratt i förhållandet, kan det vara en bra idé att fundera över vad som fick er att skratta tillsammans tidigare under förhållandet.

Par skrattar och kramas

Tillit

Om det finns tillit och förtroende i förhållandet minskar det risken för att negativa känslor som svartsjuka eller misstänksamhet tar rot och svärtar ner förhållandet. Tillit är grundläggande för alla par.

När det finns tillit i förhållandet kan du känna dig säker på att du kan luta dig mot din partner under svåra tider, och du kan känna dig trygg i att din partner förstår vad du går igenom. Partners bör kunna dela det som är mest intimt, att anförtro dig till din partner då och då är väsentligt. Detta får förhållandet att blir mer tillfredställande och hjälper er båda att känna er trygga i känslan av ett genuint förhållande.

Tillåt självständighet

Du känner säkert till något förhållande där personerna är helt oskiljaktiga, det kanske till och med är du och din partner! Att ha någon att dela livet med är önskvärt för många. Men, om man tittar noga på lyckliga, långa förhållanden så ser man att de har en sak gemensamt; de innehåller alla en viss nivå av självständighet.

Detta innebär att även om det är fantastiskt att spendera mycket tid tillsammans så är det också viktigt att ha lite självständighet och få egen tid. Till exempel kanske du älskar en viss sport som din partner inte är lika intresserad av. Du bör ha tid att njuta av det som du tycker om utan att vara orolig att det gör din partner upprörd. Detta är också hälsosamt för förhållandet eftersom ni komma få separata erfarenheter som ni kan dela med varandra sen. När du växer som individ så växer ni också som par.

Vi hoppas att dessa praktiska tips kan hjälpa er i ert förhållande. Remainlys rådgivande filmer är framtagan och inspelade av erfaren och professionell psykolog och parterapuet. Dessa filmer är indelade i olika stigar som kan hjälpa par att förbättra sitt förhållande eller att ta sig igenom kriser.

-> Läs mer om våra relationsstigar

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.