Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Hur man förhindrar bråk i ett förhållande

Meningsskiljaktigheter och bråk är vanliga inslag i förhållanden, och till en viss grad är de viktiga för ett lyckligt förhållande, eftersom det betyder att båda parter ger uttryck för sina känslor. Det kan dock bli destruktivt om det sker alltför ofta och ni inte kommunicerar på ett bra sätt i förhållandet.

I denna artikel tittar vi på hur ni kan förhindra att bråk blir destruktiva. Detta kan i sin tur hjälpa er att bygga ett starkare förhållande.

Prata

Först och främst, det bästa sättet att förhindra destruktiva bråk är att helt enkelt att prata med varandra. Om bråk är ett vanligt inslag i ert förhållande, vad är det som triggar igång bråken? Att lära er vad det är som startar bråken kan hjälpa er att förstå varför det fortsätter att hända.

Om du och din partner inte pratar tillräckligt med varandra kan bråken fortsätta, därför är det viktigt att se till att ni pratar med varandra varje dag.

Hur ni pratar med varandra

Vilken ton använder ni när ni pratar med varandra? Hur vi pratar kan avgöra hur den andra reagerar, därför är det viktigt att vara uppmärksam på vilket tonfall ni har mot varandra.

Prata i en lagom takt, varken för långsamt eller för snabbt, och se till att du pausar ibland för att låta din partner ta till sig det som du säger. Att ha en så neutral inställning som möjligt till samtalet kan hjälpa att förhindra att det utvecklas till ett bråk.

Prata om de saker som stör er

Om det är en speciell ovana som vanligtvis sätter igång bråken så är det bäst att prata med din partner om vad det är som stör dig. Det kan vara svårt att sluta med vissa ovanor, men att prata om det gör att ni blir mer uppmärksamma kring varandra. Om ni inte tar itu med det så kan det leda till ännu större bråk längre fram.

Ett par bråkar utomhus

Använd jag, inte du

Att använda "du" i samtal för ofta kan få din partner att känna sig attackerad. Försök istället att omformulera det du vill säga till ett "jag" för att undvika att det ska låta som en anklagelse. Detta kommer få samtalet att handla om dina känslor istället för om din partners handlingar, vilket i sin tur kan förhindra att din partner blir defensiv.

Höj inte rösten

En diskussion kan lätt förvandlas till ett bråk när någon höjer rösten. En höjd röst kan göra det svårt att lyssna till poängen, och istället hamnar man i en defensiv position.

Om någon höjer rösten i en diskussion, ta hellre ett steg tillbaka än att skrika tillbaka. Lyssna klart på det din partner säger, och svara sen med en normal röst. Detta är ofta lättare sagt än gjort, men det kan förhindra att en diskussion förvandlas till ett bråk, och ser till att resultatet av samtalet blir produktivt.

Ta En Paus

Att undvika konfrontationer helt kan leda till större bråk längre fram, men om ni håller på att tappa kontroll över känslorna så kanske det inte är rätt tillfälle att ta diskussionen. Ta en paus och samla er innan ni fortsätter diskussionen.

Vissa diskussioner går inte att undvika och är viktiga att ha, men ni måste båda vara i rätt sinnesstämning när ni har dem. Bestäm ett tillfälle som fungerar för er båda att prata så ni vet att situationen inte kommer att ignoreras.

Lyssna på varandra

En av de vanligaste orsakerna till många bråk är att par inte lyssnar på varandra. I ett förhållande borde båda parter prata och lyssna lika mycket. Se därför till att ge din partner hela din uppmärksamhet när hen pratar, och din partner bör göra detsamma för dig.

Ett par pratar med varandra utomhus

Skyll inte på det förflutna

En sak som verkligen kan förvärra bråk är att gång på gång ta upp saker från det förflutna. Lämna det förflutna där det hör hemma, bakom er. Åtminstone tills att ni har lärt er att prata om det på ett sätt som inte gör att ni börjar skylla på gamla händelser. Tillåt er själva att gå vidare genom att testa våra tips i denna artikel.

Tänk före ni pratar

Detta är inte alltid enkelt, speciellt inte i mitten av ett bråk då våra känslor har en tendens att ta över. Om ni pratar utan att tänka efter i dessa situationer finns det en risk att ni säger saker ni inte menar och verkligen sårar er partner.

Att tänka innan ni pratar är en bra vana att träna in. Det kommer att hjälpa er förbättra ert förhållande och gör att ni kan uttrycka er på ett mer effektivt sätt.

Ett par håller hand på en promenad


Det är viktigt att komma ihåg att ni är i samma lag och i slutändan vill ni båda det som är bäst för förhållandet. Alla förhållanden innehåller konflikter, men det är hur ni löser dem som är viktigt och hjälper er att skapa ett starkare förhållande.

Remainly erbjuder filmbaserad parterapi online, ledd av en erfaren terapeut. Om ni behöver hjälp med att jobba på er kommunikation, hitta tillbaka till intimitet, bryta mönster av destruktiva bråk eller att hantera otrohet, så har vi flera olika stigar som kan hjälpa er att skapa ett bättre liv tillsammans.

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.