Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Saker många par tar för givet i en relation

När vi tillbringar mycket tid tillsammans kan risken öka för att ett förhållande hamnar i en slentrianmässig rutin när par glömmer de små, men viktiga, stöttande handlingarna mot varandra. I den här artikeln tittar vi på vad dessa är och varför de är nödvändiga för par att komma ihåg.

-> Prova förebyggande parterapi med Reaminly

Ett par håller handen och ser på varandra

Vad betyder "Ta för givet"?

När man talar om förhållanden menar man med frasen "ta för givet" att den ena eller båda partnerna agerar på ett sätt som gör att den andra känner sig ouppskattad. Detta beteende grundas i antagandet att förhållandet är bra, och inte i behov av tacksamheter eller uppskattningar. Därför läggs det ingen tid eller ansträngning på att säkerställa att du får tillräckligt med uppskattning.

Vara i samma team

Att vara i samma team är en grundpelare i alla relationer eftersom det får er att känna er trygga och säkra och visar att ni stöttar varandra. Utan detta kan oro och misstro gro.

Därför är det viktigt att du tar för vana att dela med dig av något till din partner, minst en gång om dagen. Det kan vara något om din dag, något du kämpar med eller något positivt du upplevt. Vad det än är måste båda lyssna på den andres berättelse. Detta tar vi itu med i vår nästa punkt.

Att lyssna

Genom att lyssna menar vi att lyssna; inget mer, inget mindre. Det betyder att ni tar er tid att höra om varandras dag, problem eller upplevelser, oavsett om det handlar om något positivt eller negativt.

Du bör undvika att ge råd, och istället bara lyssna. Ställ neutrala frågor som gör att din partner kan prata mer ingående, till exempel "kan du berätta lite mer om det?" Ge inte råd om du inte har blivit ombedd att göra det.

Erbjuda emotionellt stöd

Genom att lyssna på din partner erbjuder du emotionellt stöd. Detta är mer värdefullt än att ge råd, och det är faktiskt lätt att göra.

Visa intresse när din partner berättar om sin dag. Vi har alla upplevt någon som tittar på sin telefon under en konversation och det kan få oss att känna oss obetydliga. Det är inte vad du vill göra mot din partner!

En man och en kvinna kramas

Prata om sex

Att till fullo förstå hur en person känner och tycker om sex kräver att man ställer frågor och kommunicerar ordentligt. Din partner kan inte läsa dina tankar, du måste prata om och dela med dig om vad som fungerar för dig sexuellt. Det är lätt att falla i fällan att anta att din partner inte förstår dig sexuellt, men det kan faktiskt vara en brist på kommunikation från din sida.

Prata om era ambitioner

Att ta sig tid att diskutera framtiden är oerhört viktigt i ett förhållande eftersom det ger möjligheten att bekräfta att ni rör er mot samma mål. Det skapar även möjligheten för dig att att lyssna till och stötta din partners personliga mål.

Genom att kategorisera dina personliga ambitioner kan du analysera hur ni kan realisera dem genom att jobba tillsammans. Det tillåter dig även att prioritera dina mål och hjälper dig att skapa en genomförbar livsplan.

Hälsa på varandra varmhjärtat

Ge den hälsning du skulle vilja få. Bara för att du kanske träffar din partner varje dag betyder inte det att du ska sluta upp med små vardagliga, hjärtliga interaktioner.

Om du skulle träffa en vän eller försöka imponera på en kollega skulle du uppträda på ett tillgängligt och förtroendefullt sätt, så försök att behandla din partner med samma värme.

Var glada och uppspelta över att träffas, och se vart det leder!

Kramas ofta

Kramar är viktiga för att människor ska känna sig älskade. Tyvärr tenderer vi att glömma bort att kramas i våra stressiga liv, och förbise deras positiva verkan! Låt inte detta ske i ert förhållande, försök istället skapa en vana av att kramas med din partner varje dag.

En kram på sju sekunder två gånger om dagen kommer förbättra hur ni mår med er själva och med varandra, och kommer förbättra hur ni anknyter. Kramas exempelvis en gång innan ni går till jobbet och nästa gång ni träffas igen.

Kramarna bör inte begränsas till när ni mår bra, kramas gärna även i stressiga eller upprörda tillfällen.

Var lyhörda för varandras intressen

Att diskutera det mesta tillsammans är viktigt, men det finns så mycket mer du kan lära dig om din partner. Det bästa är om du visar att du har ett genuint intresse i din partners interna och externa liv.

Ett sätt att göra detta är att att prova på något som din partner har uttryckt intresse för, framförallt om ni aldrig har gjort aktiviteten tillsammans förr.

När ni började dejta är det troligt att ni testade en massa saker tillsammans. Ni kanske gick på konserter, provade nya fritidsaktiviteter eller en sport. Det finns ingen anledning att sluta göra dessa saker. Det finns alltid mer att lära om varandra i olika stadier i livet.

En man och en kvinna lagar mat i ett kök

Bekräfta varandras åsikter

Det är lätt att bli så fokuserad på sig själv att vi inte inser vilka bidrag vår partner gör till vårt förhållande. Ett exempel kan vara om din partner kanske inte har ett lika välbetalt jobb som du, men har ansträngt sig för att se till att det finns middag när du kommer hem från jobbet.

Det är viktigt att ta ett steg tillbaka och fundera över vad du bidrar med till förhållandet, och reflektera över varför du är tacksam över din partners bidrag.


-> Prova förebyggande parterapi med Reaminly

Om ni överväger parterapi erbjuder vi på Remainly förebyggande parterapi online. Vår erfarna psykolog leder sessionerna genom en samling videos med tillhörande uppgifter. Det innebär att ni kan jobba med att utveckla er relation när det passar er, bekvämt i det egna hemmet.

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.