Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Tips för att lösa relationsproblem

Problemlösning och att ta upp frågor till diskussion är saker som vi gör varje dag i jobbet, med våra barn eller med vänner och familj. Varför är det då ofta svårare att göra samma sak med en partner?

Enligt Andreas Løes Narum, legitimerad psykolog och grundare av Remainlys, är starka känslor och kommunikationssvårigheter en stor del av problemet. I den här artikeln pratar vi med Andreas om vanliga realtionsproblem och användbara lösningar när det kommer till att diskutera och lösa dessa problem.

Upptäck lättillgänglig parterapi med Remainly, och som abonnent får man tillgång till alla olika stigar och hjälpmedel på hemsidan. De förinspelade filmerna leds av Andreas själv och är utformade för att man ska kunna titta och göra övningarna i ert eget hem när det passar er. Ni behöver inte boka tid med någon terapeut via tidsbokning.

Andreas Løes Narum, psykolog och Remainlys grundare

Att identifiera kommunikationsproblemet

Vilka svårigheter har par när det kommer till att diskutera och lösa problem?  

“Det vanligaste problemet är att de inte pratar om problemen”, förklarar Andreas. Många par påbörjar inte ens en konstruktiv dialog som skulle kunna hjälpa dem att lösa deras problem.

För par som pratar om sina problem är en vanlig utmaning att släppa defensiva mekanismer som skapar automatiska mönster av bråk. Detta är lika lite konstruktivt som att inte prata över huvud taget. “Det blir fäkta eller fly på ett sätt; du blir fast i din reaktion vilken i slutändan kan triggas av ett höjt ögonbryn.”

Andreas har arbetat med par i många år. “De vanligaste bråken handlar om hushållssysslor eller organisering, efter det kommer sex, som kan vara källa till mycket oenigheter och en känsla av att bli avvisad.”

Ungt par håller om varandra

Att söka efter lösningar på relationsproblem

Att hitta lösningen kommer att vara en unik resa för varje par, men det finns vissa enkla steg som alla måste följa. Först och främst måste båda parter acceptera problemet och vilja få till en förändring; utan detta finns det ingen grund att påbörja förändringsarbetet på. Andreas förklarar att båda parter måste erkänna att a) förhållandet kan bli bättre, och b) att det finns något som de kan göra åt det.

För det andra måste paret ha verktygen som behövs för att påbörja förändringsprocessen. När problem uppstår i förhållandet känner sig många par hopplösa eftersom de inte vet hur de ska gå tillväga för att få hjälp. Denna känsla kan förstärkas ytterligare hos par som är fast i ett mönster av defensiva mekanismer.

Hur tar man itu med problemet?

Ett annat vanligt problem är att par har svårt att ta itu med problemet tillsammans. Det är inte alls ovanligt att ena partner känner sig attackerad och blir defensiv. För att ta upp diskussionen på ett konstruktivt sätt rekommenderar Andreas att man fokuserar på det positiva. Påminn din partner om allt positivt i förhållandet och anledningarna till att du önskar få det att fungera.

Citat – “Försök fokusera på det positiva, tänk på hur bra det var i början av förhållandet innan eventuella mönster av automatiska bråk satte igång.”

Par dricker kaffe

Kan jag förhindra att detta händer?

Som det gamla talesättet säger: ‘det är bättre att förebygga än att bota’. Om ni är mitt i det härliga stadiet i början av ett förhållande kanske ni inte vill tänka på framtida problem. Det kan dock vara värt att komma överens om ett par saker för att ta itu med potentiella problem som kan uppstå längre fram. “Om ni har kommit överens om ett sätt att ta itu med problem, även om det kanske bara är att prata om det istället för att ignorera det, så vet båda parter hur de ska förhålla sig för att lösa problem som kan uppstå”.

De flesta har förmågan att hantera dessa saker. Oavsett om det är på jobbet eller med familjen så är det möjligt att diskutera problem på ett produktivt sätt. Därför bör också de flesta par kunna hantera detta om de har rätt kunskap och rätt verktyg.

Andreas betonar detta genom att berätta att många som kommer till honom för hjälp är yrkesverksamma personer. Han säger att många par har förmågan att hantera denna typen av svårigheter eftersom de redan är bekanta med olika typer av problemlösning från jobbsammanhang. När det uppstår ett problem i förhållandet kan de alltså välja att följa en specifik procedur liknande hur de hade gjort i ett jobbsammanhang; respektfullt och förutsägbart.

Att investera i ett lyckligt och sunt förhållande är mödan värt. Om ni vill lära er mer om tjänsterna och handledningen som Remainly erbjuder, titta på Andreas filmer på vår hemsida. Ni kan också registrera er gratis och se hur Remainly kan hjälpa just ert förhållande!

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.