Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Hur hantera otrohet i en relation?

En kvinna ser ut över havet


Att upptäcka att din partner haft en affär är en chockerande och smärtsam upplevelse.

Att veta hur du ska gå vidare med de närmaste dagarna är av vikt för att ta reda på hur ni ska gå vidare med ert förhållande. En affär innebär inte alltid slutet för ett förhållande, men det kommer garanterat innebära förändringar.

Många par upplever att relationsrådgivning är rätt steg för att reparera sitt förhållande. Remainly hjälper par att bygga upp sina förhållanden och förbättra deras kommunikation genom råd och gudining från experter. Att söka professionell hjälp är något att överväga när ni har att göra med otrohet i ert förhållande.

En affär kan liknas vid en jordbävning som skakar om hela er värld. Här kommer vi ta en titt på de första stegen  man kan ta när en partner varit otrogen.

Ta dig tid att bearbeta dina känslor vid en otrohetssituation

Du kommer uppleva ett helt spektrum av känslor under dagarna som följer upptäckten av en affär. Överväldigande känslor av ilska och förvirring är vanligt. Du bör ge dig själv tid att bearbeta dessa känslor och börja arbeta genom dem. Acceptera att det kan ta tid, dessa känslor kommer inte försvinna över en natt. Du kommer behöva erkänna känslornas närvaro utan att låta dem ta förtära dig.

Genom att ge dig själv tid att bearbeta kommer du undvika att göra drastiska livsförändrande val innan du har haft tid att prata med din partner om vad ni ska göra härnäst.

Att tillåta dig själv ett första känslomässigt utbrott kan hjälpa dig från att bygga upp dina känslor så att de senare exploderar. Under den här första tiden kan det även vara en bra idé att undvika att involvera utomstående, eventuellt med undantag från en viktig närstående. Om du involverar för många människor från början kommer du ångra det senare.

Tips för att kontrollera dina känslor

Om du tycker att det är svårt att kontrollera dina känslor så finns det några enkla saker du kan göra för att lugna dig själv. Andningsövningar är bra för att få din kropp och dina tankar att sakta ner och bli mer närvarande. En lång promenad kan ge dig egen tid och lite distans. Att skriva ner dina känslor kan fungera renande och hjälpa dig att sätta ord på överväldigande känslor.

En man ser på en strand
Hur hantera otrohet i en relation

Hitta effektiva sätt att kommunicera

Att kunna jobba igenom upptäckten av otrohet hänger på effektiva sätt att kommunicera. Under dagarna som följer upptäckten kommer ni behöva ha många obekväma, jobbiga och svåra samtal.

Många tenderar att sluta sig när de har upptäckt otrohet i sitt förhållande. Samtidig som det är viktigt att ge sig själv tid att bearbeta alla känslor som framkallats, är det dock även viktigt att ta tag i samtal om hur ni ska gå vidare. Genom att vara bekant med bra sätt att kommunicera kan det bli mindre smärtsamt.

Det kommer vara nödvändigt att försöka hitta fredliga sätt att kommunicera. Sitt en bit ifrån varandra, eller vända bort från varandra, om du har ett behov av att distansera dig medan ni pratar.

Se till att båda har fullt fokus på samtalet. Lägg undan telefoner och andra skärmar för att visa att du är redo att ägna tid och uppmärksamhet åt det ni pratar om. Kom överens om när ni ska ha ett samtal för att se till att båda har tillräckligt med tid för att säga det ni behöver säga.

Begränsa krisen

När den värsta chocken har lagt sig kan ni komma överens hur mycket ni vill berätta för era barn, er familj eller era vänner. Genom att hålla vissa saker för er själv tills ni är redo att dela med er kommer ge er tid att bearbeta era känslor och planera hur ni vill gå vidare.

Skapa säkra zoner

Att ha stunder under dagen då ni gör vanliga saker kommer hjälpa er båda från att bränna ut er. Att prata för mycket om smärtsamma saker kan leda till att ni blir trötta och emotionellt utmattade.

Bestäm er för stunder under dagen när ni pratar om otroheten och stunder, säkra zoner, då ni inte behöver prata eller arbeta med detta.

Ett par i ett fält
Hur hantera otrohet

Ta reda på vad som hänt

Den här delen är jobbig för alla par. För vissa är det en långdragen process, medan andra går igenom detta under de första dagarna.

Att ta reda på vad otroheten består av är smärtsamt. Det kan vara en bra idé att inte kräva för detaljerade förklaringar i början, då det bara kommer öka smärtan. Att ställa frågor om sex borde också undvikas i detta stadie.

Att göra en tidslinje över allt som hänt kan  vara obekvämt men hjälpsamt när du försöker förstå vad som lett fram till affären. Hur detaljerad denna tidslinje blir beror på hur mycket den som är sårad vill veta.

Att bearbeta otrohet är en lång och jobbig process. Förhoppningsvis kommer dessa första steg hjälpa er i rätt riktning.

Om ni kämpar i ert förhållande efter upptäckten av otrohet och ni överväger professionell rådgivning kan vi på Remainly hjälpa er.

De flesta förhållanden kan överleva en otrohetsaffär.


Remainly guidar er, steg för steg, så att ni kan få möjlighet att läka såren och hitta tillbaka till varandra igen. Lär mer på vår relationsstig "Hur hantera otrohet"

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.