Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Hur hittar ni tillbaka till varandra efter depression?

Att hitta tillbaka till varandra efter depression kan vara utmanande. Oftast är det bästa att helt enkelt finnas där för din partner och att stödja varandra tillsammans med hälsosamma övningar och diskussioner. Läs mer om hur ni kan hitta tillbaka till varandra efter depression och hur man bäst finns där för varandra.

Hitta tillbaka till varandra efter depression för en lycklig relation

Efter en tung depression kan det vara svårt att hitta tillbaka till varandra då varje förhållande är unikt och har sina egna beståndsdelar och saker som kan trigga olika reaktioner.

Om du eller din partner exempelvis svarar på depression med undvikande beteende så kan det vara svårare att hitta tillbaka till varandra.

Så hur går man egentligen tillväga för att finna varandra på nytt efter en depression?

Depression i en relation som inte är löst

Närhet är viktigt för att må bra

Både känslomässig- och fysisk närhet är viktigt för att må bra i sitt förhållande och för att det ska vara i många år.

Saker som att finnas där för din partner, att hitta på nya aktiviteter med varandra eller helt enkelt att ha sex är otroligt viktigt för välmåendet i en relation, särskilt efter depression.

Visa din kärlek

En av de största anledningarna till att en depression kan leda till att ett förhållande tar slut, är att den deprimerade parten känner sig som en börda.

För att ta sig igenom till andra änden med varandra så kan det därför vara bra att visa din kärlek. Försäkra din partner om att de inte är en börda och att det är okej att inte alltid vara på topp.

Genom att göra detta och att låta de veta att du kommer att finnas där som stöd på deras bättringsresa så är chansen stor att relationen klarar sig.

Vad kan man göra när sin partner går igenom depression?

Ta det inte personligt

När ens partner inte mår bra psykiskt eller känslomässigt så är det lätt hänt att man tar det personligt. Man kanske känner att man inte gör tillräckligt, eller tar illa upp på grund av bristande sexuell lust eller andra intressen från partnern.

Det är dock viktigt att komma ihåg att detta sällan är fallet.

Depression är något som kan drabba människor i olika situationer, oavsett om deras relation är perfekt eller i spillror. Att sätta på sig offerkoftan kan även ha en negativ effekt på partnern och få de att må ännu sämre.

Det är också viktigt att undvika repetitiva bråk i ert förhållande för att komma fram till en bra balans. Det är lätt hänt att man inte förstår sig på varandra under en sämre period och skapar onödiga diskussioner och bråk.

Vikten av att finnas där för sin partner

Det är skillnad mellan att vara på plats, och att faktiskt finnas där för sin partner. Ibland så kan det göra en otroligt stor skillnad att få höra att sin bättre hälft finns där för en när man har det kämpigt.

Att säga saker som "vad kan jag göra för att hjälpa till?" eller "du är viktigt för mig" kan därför hjälpa ordentligt. Saker som man ofta kanske glömmer att säga eller som man tar för givet helt enkelt.

Ha en hälsosam miljö i hemmet

En av de viktigaste sakerna för att hjälpa sig själv, eller sin partner att arbeta sig igenom depression är en hälsosam miljö i hemmet.

Genom att göra det så enkelt som möjligt att vara hälsosam så är det ofta enklare att ta sig ur depressionen.

Saker som att försöka att hålla det städat och ordnat hemma, att äta nyttigt och att se till att ha det ljust och hemtrevligt kan göra återhämtning mycket enklare.

Utbilda dig själv

Om du själv aldrig upplevt problem med psykisk ohälsa så som depression eller ångest, så kan det vara otroligt svårt att förstå vad den drabbade går igenom.

Det kan därför vara en bra idé att försöka att utbilda dig så gott det går i vad som ligger bakom problemet, och hur återhämtning ser ut.

Detta för att förstå hur det känns och vad som orsakar problemet.

Så att istället för att helt enkelt säga något i stil med att 'vadå, det är väl bara att vara glad istället?' som säkerligen skulle förvärra situationen, så kan du stötta din partner istället.


Visste du att Remainly erbjuder parterapi online där du och din partner kan gå igenom olika stigar för ert förhållande.

Depression drabbar bägge parter

Oavsett om det är en, eller bägge personer i förhållandet som lider av depression så är det något som drabbar förhållandet.

Men det är också något som kan stärka relationen i längden, att ta sig igenom depressionen med varandra.

Depression i en relation och hur man löser det

Ställ rätt frågor till din partner

Det är oftast en bra idé att ställa frågor till en deprimerad partner för att se hur de mår.

Depression kommer i olika nivåer och det är skillnad på att vara låg på energi och allmänt deppig, och att syssla med självskadebeteende exempelvis. Det är också viktigt att veta hur du gör om du pratar med någon som inte vill lyssna.

Det finns därför frågor som är bra att ställa för att förstå hur din partner mår. Men det finns även frågor att undvika då de kan förvärra din partners mående eller relationen generellt.

Bra frågor att ställa

Nedan kan du se ett par bra frågor att ställa till en partner som går igenom depression.

  • Kan du hjälpa mig att förstå hur du känner dig?
  • Vilka aktiviteter känner du för att göra?
  • Har du tankar på att skada dig själv?

Frågor att undvika

Precis som det finns bra frågor att ställa, så finns det frågor att undvika då de kan förvärra situationen.

  • Varför kan du inte bara rycka upp dig?
  • Gör jag dig inte glad längre? / Är jag inte tillräckligt?
  • Är du medveten om att andra personer har det mycket värre än dig?

Blicka mot framtiden och många år tillsammans

Genom att prata om sina känslor med den person som man är i en relation med så är det enklare att spendera många år tillsammans.

Så genom att dela med sig om hur saker känns eller om vad man tänker så ser man till att vara nära sin partner.

Detta är en bra vana som är utmärkt att börja träna på efter att man har gått igenom en depression. Diskutera allt möjligt med varandra för att få den vanan att sitta.

Att kunna prata om saker i sitt liv just nu med den personen man är ihop med, även om sånt som är dåligt, så är det lätt att känna sig förstådd.

Öppenhet underlättar

Att vara öppna med varandra och att diskutera saker minskar i sin tur risken för att någon av er ska råka ut för att bli deprimerade igen.

Men om det skulle vara så och att du eller din partner börjar må dåligt med tiden och börjar bli deprimerade igen, så är kommunikationen redan stark.

Detta gör att ni kan erbjuda hjälp till den andra parten då ni är bekväma med att diskutera sånt som är svårt. När det är dags att prata om känslor och det inte finns någon annan, så vet ni redan hur man går tillväga.

Sammanfattning

Depression är aldrig lätt att gå igenom, och det kan krävas en hel del för att ta sig igenom det. Men så länge som du stöttar din partner och är förstående så är chansen stor att ni ska kunna ta er igenom det tillsammans.

Med hårt arbete och tid så kommer ni att få tillbaka er relation och relationen kommer att vara så bra som den alltid varit. Det viktigaste är helt enkelt att finnas där och att göra så gott man kan för att stötta sin partner när de behöver ha hjälp.

Remainly erbjuder ett enkelt och anonymt sätt för er som är par att gå i parterapi helt anonymt online.

Lyckligt par efter depression

Vanliga frågor om att hitta tillbaka till varandra efter depression

Vad gör jag om min partner inte vill prata om det?

Trots att det kan vara svårt så är det viktigt att respektera din partners gränser. Om de helst inte vill prata om vad de går igenom så är det bästa du kan göra att försöka att respektera detta och finnas där för att stötta på andra sätt.

Det kan till exempel göra stor skillnad att sitta i tystnad ett tag utan att prata eller fråga saker. Detta kan få personen att känna sig bättre och att ni alltid klarar saker så länge som ni är ihop.

Vad ska jag göra om min partner mår sämre?

Exakt hur man ska gå tillväga om någon mår sämre varierar från person till person. Ibland kan en depression eskalera tills man knappt känner igen personen i fråga längre.

Till slut så kan det vara dags att överväga att skaffa professionell hjälp åt sin partner, för deras eget bästa. Om du märker att din partner inte blir bättre alls utan istället tycks bli mer deprimerad för varje dag som går så kan det vara dags att söka professionell hjälp.

Detta kan exempelvis vara att boka in ett läkarbesök för att diskutera eventuell medicinering, eller psykiatrisk hjälp vid mer invecklade fall.

Även om du är rädd att din partner ska bli arg på dig för att du söker professionell hjälp åt de, så är det viktigt att göra det för deras eget bästa. I vissa fall så kan detta till och med vara skillnaden på liv eller död.

Är det mitt fel att min partner är deprimerad?

Vanligtvis så är det inte så, men varje förhållande är unikt. Trots att det är lätt hänt att skylla på sig själv eller att känna sig osäker när sin partner blir deprimerad, så är det viktigt att försöka att hålla huvudet kallt.

Den exakta orsaken till depressionen kan vara svår att sätta fingret på. Det kan även vara många små saker som tillsammans orsakar depressionen.

Ibland så kan det även röra sig om en kemisk obalans i hjärnan som orsakar depressionen. I dessa fall så kan alla områden i livet vara optimala, men personen i frågan blir deprimerad ändå. Det är med andra ord sällan just ditt fel om din partner är deprimerad.

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.