Remainly - Parterapi Online - Logotyp

Hur pratar man med någon som inte vill lyssna?

Att prata med någon som inte vill lyssna kan vara en väldigt frustrerande upplevelse för bägge parter. Generellt sett så tycker alla personer att ett bra samtal består av lika parter lyssnande och samtalande. Men det finns vissa typer av människor som är av uppfattningen att ett bra samtal är ett samtal där de pratar, och någon annan lyssnar. Så hur bär man sig egentligen åt för att bli hörd av en sådan person?

Par tittar ut över havet

Olika typer som behöver lyssna mer

Det är viktigt att ha i åtanke att det inte enbart finns en enda typ av pratare, utan det finns flera olika typer som har olika anledningar till det. Här kan du läsa mer om de vanligaste typerna av pratare och anledningarna till varför de väljer att leda samtalen.

Den som pratar för uppmärksamhet

Många gånger så går det eviga pratandet ut på att få uppmärksamhet, eller att behålla den så länge som möjligt. Ofta så har detta sina rötter I barndomen och kan både vara att man har fått för mycket, eller för lite uppmärksamhet som liten.

Den som har fått för mycket är då van vid att alltid stå i rampljuset och mår dåligt när så inte är fallet. Medans den som fått för lite gärna pratar extra och förklarar sig en eller två gånger mer än vanligt.

Auktoritetsprataren

För auktoritetsprataren så är det viktigt att alltid ha rätt när de pratar, och om ingen får en syl i vädret för att agera motståndare, så minskar risken att de ska ha fel. Många gånger så pratar auktoritetsprataren mångt och mycket om allt mellan himmel och jord, ofta utan att lyssna på andra deltagare i samtalet. Så länge de ”vinner” samtalet så har det varit ett bra samtal.

Den ofiltrerade prataren

De flesta av oss har någon gång stött på den ofiltrerade prataren, även känt som en person som pratar innan de tänker. Det kan många gånger röra sig om roliga saker som trillar ur under samtalets gång och kan leda till otaliga skrattanfall.

Men det kan även leda till kommentarer som är riktigt sårande, eller samtal som är outhärdliga för den andra parten. Denna typ av pratar ”kapar” gärna andra historier också, och avbryter berättaren med ett ”Det är precis som den gången när...” och sedan hoppar de över till förarsätet och berättar glatt sin egen historia.

Par sitter på en brygga i solnedgången

Parterapi på nätet

Att vara i en relation med en person som inte vill lyssna är riktigt frustrerande och kan tära rejält på förhållandet. Det kan då vara en bra idé att fundera på att prova på parterapi för att få rätt verktyg för att handskas med problemet. Remainly erbjuder parterapi på nätet och guidar dig och din partner genom instruktionsvideor och övningar. 

Majoriteten av de som provar på parterapi i samband med kommunikationsproblematik i förhållandet, upplever att de verktyg man får lära sig att använda underlättar markant.

Genom parterapi så får du en möjlighet att låta din partner veta att du finner deras problem att lyssna som jobbigt. Samtidigt som både du och din partner får lära er tekniker och verktyg som ni kan använda i framtiden för att undvika att du inte känner dig hörd eller att din partner slutar lyssna.

Tips för dig som själv är har svårt att lyssna

Du som själv har svårt att lyssna på andra kan behöva lägga lite extra fokus och energi på att lyssna på andra runtomkring dig. Det är dock värt att notera att det inte enbart är regn och grå moln när det gäller att vara, eller umgås med en pratare. 

De fyller många viktiga funktioner som att hålla igång samtal och diskussioner, och man kan ofta lära sig en hel del genom att umgås med de. Att vara medveten om att man har en tendens att glömma att lyssna är halva lösningen.

Så länge man lägger lite extra energi på det i rätt situationer framöver så bör allt ordna sig. För att lära er mer om bra kommunikation kan ni registrera er på Remainly nedanför helt gratis.

Fler artiklar om relationer

Alla priser är per par. Prova kostnadsfritt i 7 dagar.