Hur påverkar stress relationer?
Yttre och inre stress kan ha en negativ påverkan på relationen. Upptäck stressens fördelar och nackdelar, såväl som hur man handskas med den.
Det är inte alltid lätt att vara i en nära relation med en annan person. På grund av olika anledningar så är det lätt hänt att bråk eller irritation blir en del av vardagen. Saker som stress, arbete, svartsjuka eller andra mindre faktorer är vanliga bakomliggande orsaker. Då kan det vara en bra idé att prova på parterapi. Detta innebär att du och din partner, tillsammans med en tredje part, diskuterar den situation ni befinner er i för att komma fram till lösningar som gynnar er relation.
Här kan du läsa mer om hur du vet när det är dags att prova på parterapi, lite kort om vad det innebär samt hur det går till. Utöver det så kan du även läsa här hur Remainly fungerar för att hjälpa er relation.
Parterapi innebär att du, din partner och en tredje part diskuterar den nuvarande situationen och de problem ni upplever som par. Målet är att hitta lösningar som gynnar både dig och din partner så att ni bägge mår bra i er relation.
Den tredje parten ser till att hålla diskussioner rättvisa och hjälper ofta dig och din partner att se saker från varandras perspektiv, för en ökad förståelse för varandra. Det hjälper också att ha en tredje part närvarande som kan lugna ner samtalet om det skulle hetta till. Ofta så lär man sig många användbara metoder och får verktyg som ni kan använda er av i er relation framöver.
Varje relation är unik, vilket gör att det inte finns någon exakt tidpunkt eller gräns som säger när det är dags. Med det sagt, så finns det dock ett par vanliga symptom som visar att det kanske är dags att prova på parterapi.
Går ni ständigt varandra på nerverna? Känns det som om ni bråkar oftare än ni är sams? Blir du eller din partner lätt irriterad på den andre? Dessa är vanliga symptom på att det är dags att prova på parterapi. Ingen mår bra av att vara i en relation som känns som att den bara tar energi och lämnar bägge parter på dåligt humör. Om er relation är i denna situation så kan parterapi erbjuda effektiva verktyg, som exempelvis tillåter diskussioner utan bråk.
Många personer som söker sig till parterapi gör det i förebyggande syfte inför stora förändringar i livet. Det behöver inte vara så att man är på gränsen till att ge upp när man söker hjälp. Många par väljer att söka hjälp när det gäller stora förändringar så som att skaffa barn, flyttar eller att ha distansförhållande under en viss period. Detta hjälper dig och din partner att se till att er relation är förberedd för vad som komma skall, och gör att ni bägge kan känna er redo och avslappnade.
Parterapi går till så att du och din partner, tillsammans med terapeuten som tredje part, arbetar igenom problemen i ert förhållande. Till skillnad från individuell terapi där terapeuten har en väldigt passiv roll, så tar de i detta fall oftast en mer aktiv roll. Detta innebär att de aktivt tar upp nya frågepunkter och både erbjuder verktyg, samt försöker att få dig och din partner att använda verktygen, för att lösa era konflikter eller problem.
Vanligtvis så börjar terapin med att ni lär känna varandra och att terapeuten får en känsla för er relation och de problem ni upplever. Sedan påbörjas ett arbete med att reda ut vad som orsakar problemen & hur man hanterar de på ett funktionellt och hälsosamt sätt. Majoriteten av de som provar på parterapi säger efteråt att det är nöjda & att de känner att de har fått rätt verktyg för att handskas med problemen.