Hur påverkar stress relationer?
Yttre och inre stress kan ha en negativ påverkan på relationen. Upptäck stressens fördelar och nackdelar, såväl som hur man handskas med den.
Har du en önskan om att stärka och utveckla förhållandet?
Lär er hur ni kan förbättra er relation, undvika att utveckla dåliga vanor och istället ser till att utvecklas tillsammans som par.
Alla människor är unika vilket leder till att alla upplever känslor på olika sätt, till viss del så innebär detta att vissa har lägre självförtroende än andra. Detta kan uttrycka sig på olika sätt, och i olika områden i livet. Ibland så kan dock lågt självförtroende bli ett problem som negativt drabbar saker i livet, som sin relation med sin partner. Så hur fixar du egentligen dåligt självförtroende i ett förhållande?
En viktig del i att lösa problemet med låg självkänsla i ett förhållande, är att känna igen och vara medveten om tecken som signalerar att detta ens är ett problem. Här är därför de vanligaste tecken för låg självkänsla i ett förhållande.
Eftersom du kanske inte ser dig själv som älskvärd, kan du inte tro att någon annan kan älska dig heller, så du testar din partner. Du skapar situationer där din partner måste bevisa sin kärlek och visa värde för dig.
Du kan gå så långt som att sabotera förhållandet eftersom du är övertygad om att hen "kommer att lämna i alla fall". Detta kan vara frustrerande för bägge parter och får ofta negativa effekter för relationen.
Du kommer inte att tillåta dig själv att öppna upp för förhållandet och litar inte på din partner, även när det inte finns någon anledning att inte göra det.
Detta är ett tecken på att du är rädd för att bli sårad av din partner. Som resultat så försöker du att aldrig ge de möjligheten att såra dig. Trots att det är viktigt att sätta rätt gränser, så kan det lätt gå överstyr.
En autentisk koppling med en annan person känns främmande eller falsk, så du backar känslomässigt, fysiskt & sexuellt. Genom att ta avstånd från din andra personer när det gäller intimitet så skyddar du dina sårbarheter, men saboterar samtidigt potentiella förhållanden. Det kan röra sig om att vara obekväm med närheten, eller helt enkelt en rädsla över sin förmåga att prestera.
Det är alltid okej att säga nej till intimitet, men om det beror på rädsla så kan det vara bra att söka hjälp av psykolog eller terapeut. Det betyder inte att du är svag eller inte duger, utan det kan helt enkelt vara ett tecken på att du behöver hjälp.
Läs även: Hur hittar ni tillbaka till intimitet?
Eftersom du inte värdesätter dig själv, tror du att du har "tur bara som har någon." Du kan då hamna i relationer som matchar din minskade syn på dig själv och gör dig olycklig - inte bara inom dig själv, utan även inom ditt förhållande, vilket kan vara svårt.
Det är ofta lättare att nöja sig än att vara ärlig mot sig själv. Men för att du själv ska bli lycklig i det långa loppet, och för att inte såra din partner, kan det vara bra att vara ärlig istället, oavsett vad andra tycker.
En utbildad professionell rådgivare eller terapeut kan utforska de bakomliggande tankarna och känslorna som kan påverka din nuvarande självkänsla. Detta är något som du kan göra på egen hand, eller tillsammans med din partner med hjälp av parterapi.
Hos Remainly kan du och din partner ta del av parterapi helt och hållet online.. Detta kan vara en viktig del i att få bättre självkänsla då en professionell terapeut är väl utrustad för att handskas med denna typ av problem på ett effektivt och konstruktivt sätt.
Om du har en partner som upplever problem med självkänslan så finns det ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke för att stötta de på bästa möjliga sätt. Ibland kan vi ha bra avsikter men resultatet blir problematiskt. Försök därför att följa dessa riktlinjer när du pratar med en partner som har låg självkänsla.
Det kan vara frustrerande att ta itu med en partner som är osäker eller omotiverad, speciellt om du kämpar med att förstå varför de är så hårda mot sig själva.
Det bästa du kan göra är helt enkelt att fråga din partner om deras känslor och acceptera dem som deras verklighet. Bekräfta att det är okej att ha de känslor som de har. Det är viktigt att möta deras behov och att förstå sig på din partners tankar.
Läs även: Vad är känslomässig närhet?
I fallet med en osäker partner med låg självkänsla är det bäst att spara de gratis guldstjärnorna till ditt förskolebarn. Man föreslår att du undviker falskt beröm, då det kan uppfattas som ohederligt och ytterligare försämra din partners självkänsla. Detta är särskilt viktigt om din partner har svårt att ta emot komplimanger sedan tidigare.
Att stärka sitt självförtroende kan vara en väldigt prestationsbaserad process där man kan lyckas bättre om man får träna på att fatta sina egna beslut, för att inse att man faktiskt duger.
Alla som kämpar med självförtroende kan dra nytta av externt stöd, oavsett om det kommer från pålitliga vänner, eller en terapeut. Det kan vara frestande att "göra jobbet" med att hitta dessa stödsystem åt din partner, men detta kan vara en dålig idé.
Hitta istället sätt att låta din partner ha sin egen vilja – framgångar på vägen kommer bara att hjälpa deras självkänsla att växa med tiden. Detta får din partner att känna sig mer framgångsrik och går även ut på att de själva får nå framgång.
Att vara i ett förhållande med någon som har låg självkänsla kan vara tufft, särskilt om du litar på att de ska bidra till familjen. I vissa fall så kan låg självkänsla visa sig så starkt att din partner kanske säger upp sig från sitt arbete.
Det är vanligt att människor med lågt självvärde tror att de är fundamentalt värdelösa, Detta kan ta energi från personen i fråga, men även den relation som de är i.
Detta gör att oavsett om det är du själv eller din partner som upplever dålig självkänsla, så är det en bra idé att vara öppna och att stötta varandra för att arbeta sig igenom det. Det finns tyvärr inget botemedel som magiskt stärker självkänsla och självförtroende. Oftast rör det sig om att gradvist utmana sig själv i kombination med positiv förstärkning.
Läs även: Hemligheten bakom ett lyckligt förhållande
Att du själv eller din partner upplever dålig självkänsla i er relation kan vara extremt påfrestande för bägge parter. Om någon av er lider av låg självkänsla så kan det därför vara en bra idé att söka professionell hjälp för att handskas med det.
Detta i kombination med stödet från din partner kan göra det mycket enklare att återfå en stark självkänsla. Att ha en partner som upplever problematik kan vara påfrestande, försök därför att vara stöttande och hjälpsam medan du låter din partner arbeta igenom saken i sitt eget tempo.
Det är oftast det allra bästa sättet att stötta sin partner när de upplever problem med låg självkänsla.
Det kan vara tufft att acceptera, men ibland så kommer detta att vara fallet. Det bästa du kan göra är att fortsätta vara öppen med din partner och fråga hur du kan stötta de på bästa sätt, och att komma överens om vad som faktiskt gäller. Alla vill inte alltid få hjälp från andra, oavsett hur positiva dina avsikter är.
Det kan beror på många olika saker då varje förhållande är helt unikt. Men många gånger så kan osäkerhet i ett förhållande bero på just låg självkänsla antingen i relationen, eller i dig själv. Det bästa är att vara öppen med din partner och att kommunicera på ett effektivt sätt.
Genom att vara medveten om problemet och att få stöd från personer i din närhet så är det enklare att återfå en stark självkänsla. Det viktigaste är att inte vara rädd att be om hjälp från personer i din närhet, särskilt din partner.